15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Zvizdić razočaran odnosom Vijeća ministara prema inicijativi za nabavku vakcina

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izrazio je danas nezadovoljstvo ignorantskim odnosom Vijeća ministara BiH prema incijatvi Parlamenta BiH u vezi s nabavkom vakcima protiv COVID-19.

Zviozdić u izjavi za Fenu podsjeća da je prošlo tačno dva mjeseca od kada je pokrenuo inicijativu koja je na Predstavničkom domu PS BiH dobila jednoglasnu podršku, a u kojoj je Vijeću ministara BiH predstavio važnost, hitnost, plan aktivnosti i hodogram u vezi sa nabavkom vakcina protiv COVID-19.

– Razočaran sam zbog činjenice da je Vijeće ministara BIH pokazalo ignorantski odnos prema inicijativi Parlamenta BiH, da nije pokrenulo bilo kakvu aktivnost, iako su se nažalost, predviđanja iz obrazloženja inicijative pokazala tačnim. Još u decembru prošle godine sam najavio da COVAX mehanizam, niti količinski niti terminski, neće dati očekivane rezultate, što danas, za razliku od tada iskazanog neslaganja sa takvim predviđanjem, više niko ne dovodi u pitanje. Zbog toga sam predložio da Vijeće ministara, po uzoru na druge vlade u regionu, uđe u proces bilateralnih pregovora sa prijateljskim državama koje su spremne Bosni i Hercegovini ustupiti dio svojih vakcina – kazao je.

Dalje podsjeća da je tada Vijeće ministara BiH to kategorički odbilo uz obrazloženje da to nije moguce realizirati, a danas smo svjedoci da se, poslije dva mjeseca izgubljenog vremena, najavljuju bilateralne aktivnosti, dok istovremeno, od Srbije i Slovenije dobijamo simbolične količine upravo kroz bilateralne odnose.

Nadalje, napominje da je tada predložio direktno pregovaranje države sa proizvođačima vakcina, što je nadležnost BiH, a što je osporeno bez ikakvog validnog argumenta. A danas imamo situaciju da upravo Vijeće ministara BiH, dakle država BiH, sklapa “dopune” ugovora sa proizvođačima o obeštećenju od odgovornosti, a trebalo je, po istoj analogiji, da prethodno sklopi ugovore o nabavci vakcina. Da se krenulo u taj proces na vrijeme, tvrdi, do danas bi, sasvim sigurno, imali najmanje 200-300.000 doza vakcina.

– Da zaključim, da je inicijativa implementirana kada je i usvojena, dakle, prije dva mjeseca, danas bi u BiH svi medicinski radnici, policajci, hronicni bolesnici itd… već bili vakcinisani i imali bi značajno manji broj inficiranih i umrlih u cijeloj BiH. Ovako su građani BiH i dalje izloženi teškoj traumi a država institucionalno ponižena jer smo zadnji u Evropi u nabavci vakcina. Volio bih da griješim, ali čini mi se da se trenutno stanje jedino može objasniti postojanjem namjere određenih politika da se BiH prikaže kao nedovoljno funkcionalna i da se opet ostvari supremacija entiteta i kantona, koji su separatno, bez liderske uloge države BiH, počeli sa nabavkom vakcina. Ili je možda nečija namjera da se počnu uvoditi “covid propusnice” unutar BiH?! Dakle, vrijeme je da Vijeće ministara BiH počne implementirati inicijative Predstavničkog doma, jer neke od njih doslovno spašavaju živote – rekao je Zvizdić za Fenu.

Vezane vijesti

TUZLA