18 C
Tuzla
19.08.2022.

138 osoba dobilo priliku za zaposlenje putem programa za boračku populaciju

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona upriličilo je danas potpisivanje ugovora sa firmama i osobama koje su ostvarile pravo na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica u TK, prema objavljenjim Konačnim rang listama. Ovim projektom zaposlenje će dobiti 138 osoba, za što je Vlada osigurala skoro milion i po KM.

Prema Konačnim rang listama podršku za zapošljavanje je dobilo 45 firmi u svrhu zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica, te 59 osoba u svrhu samozapošljavanja, odnosno koje će pokrenuti vlastiti biznis. Radi se o projektu koji nadležno ministarstvo realizuje svake godine, s tim da je ove godine program modifikovan.

”Na ovaj projekat su mogle konkurirati firme koje zapošljavanju članove boračke populacije i mogli su direktno borci koji bi otvorili obrt i sami sebe zaposlili. Primili smo 119 prijava, a 104 je pozitivno ocijenjeno, tako da će 138 ljudi od narednog mjeseca dobiti novo uposlenje”, kaže Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK.

Hasan Dedić je jedan od onih koji će dobiti priliku za samozapošljavanje putem ovog programa, dok će Enes Kadić u svojoj firmi izvršiti zapošljavanje nekog od pripadnika boračke populacije.

”Sredstva ću uložiti za proširenje pčelarstva, obrtna djelatnost, za kupovinu košnica, još društava, nadam se da će biti uspjeha u poslu”, ističe Dedić.

Direktor firme ”Proinspekt” Tuzla Enes Kadić navodi da će svakom ko je aplicirao dobro doći ta sredstva.

”Pretpostavljam da će svi da unaprijede svoje poslovanje”, navodi on.

Za realizaciju programa zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica, Vlada Tuzlanskog kantona j predvidjela oko dva miliona KM, ali nisu sva sredstva utrošena. Ministarstvo će obnoviti konkurs u narednih 15 dana, kako bi se mogle prijaviti firme ili pojedinci i iskoristiti preostala sredstva od oko 500 hiljada KM.

POSLJEDNJE DODANO