20.5 C
Tuzla
17.05.2024.

Prevencija vršnjačkog nasilja tema je večerašnjeg izdanja emisije Zdravlje

Vršnjačko zlostavljanje često započinje zadirkivanjem slabijeg i povučenijeg djeteta što otkriva njegove slabe točke i dovodi do toga da agresija nad njim postane intenzivnija i trajnija.

Upravo vršnjačko nasilje i njegova prevencija tema su večerašnjeg izdanja emisije Zdravlje, a gost u studiju je mr.sci. Nedim Osmanović, socijalni radnik u Centru za mentalno zdravlje u Domu zdravlje Tuzla.

Djeca izložena vršnjačkom zlostavljanju uobičajeno su omalovažena i socijalno odbačena i trpe neke od sljedećih oblika agresije od strane jednog ili više vršnjaka:

  • Verbalna agresija – ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima, opetovane prijetnje i sl.
  • Socijalna agresija – isključivanje iz aktivnosti, ogovaranje i širenje neistina o djetetu, okretanje najboljeg prijatelja protiv djeteta, pisanje grafita o djetetu, napadanje putem interneta i mobilnog telefona i sl.
  • Fizička agresija– guranje, hostilan govor tijela, prijeteće geste, tuča i sl.
  • Cyber nasilje je zlostavljanje korištenjem digitalnih tehnologija. Može se događati na društvenim mrežama, platformama za dopisivanje i igranje igrica i mobilnim telefonima. Riječ je o ponašanju koje se ponavlja s namjerom zastrašivanja, izazivanja bijesa ili sramoćenja onih koji su na meti.

Gledamo se u programu TV Slon od 21:30 sati.

#zdravlje #jezikomgledatelja #vršnjačkonasilje

Vezane vijesti

TUZLA