31.7 C
Tuzla
18.06.2024.

Prva konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima u Tuzli

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli najavili su prvu tuzlansku konferenciju pod nazivom “PrevCon 24“, posvećenu prevenciji nasilja među djecom i mladima. “PrevCon 24“ će 20. i 21. juna okupiti domaće i međunarodne stručnjake u području prevencije nasilja te će kroz predavanja i interaktivne radionice učesnicima pružiti mogućnost razmjene iskustava u ovoj oblasti.

Inicijator konferencije bio je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmet Omerović.

– Mi smo svjesni svih poteškoća sa kojima se naše društvo susreće. Nasilje tu zauzima posebno mjesto. Nažalost, u proteklom periodu je došlo do eskalacije tog nasilja, posebno sredinom prošle godine. Mi smo kao nadležne obrazovne vlasti poduzeli niz mjera i aktivnosti kako bismo nastojali da riješimo ovaj problem. Donijeli smo puno novih propisa, organizirali smo razne aktivnosti i potrebno je da imamo i ovakvu naučnu konferenciju da najeminentniji ljudi iz te oblasti, na naučnim osnovama, kažu cijelom društvu, svim institucijama šta i kako treba raditi kako bismo došli u fazu da ovaj problem možemo kontrolisati – kazao je Omerović, zahvalivši se Univerzitetu u Tuzli što je prihvatio organizaciju konferencije.

Cilj je, rečeno je ovom prilikom, da ovaj naučni skup postane tradicionalan te da nastane platforma uz pomoć koje će biti moguće pratiti u budućnosti korake kakvi odgovaraju našem društvu i izazovima koji nastaju.

– Mi smo sa Univerziteta u Tuzli, uz pomoć kolega i kolegica sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Filozofskog fakulteta, Odsjeka za  socijalni rad, uspjeli da okupimo veliki broj aktivnih učesnika iz regiona, BiH i EU kako bismo aktivno razmijenili sva naša iskustva i dobre modele ali i izazove iz prakse – najavila je prorektorica za međunarodnu i među univerzitetsku saradnju Vesna Bratovčić.

Na press konferenciji rečeno je i da je “planirana publikacija koja će obuhvatiti sve pozitivne aktivnosti koje su poduzete u našoj sredini u oblasti prevencije nasilja među djecom i mladima”, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

Vezane vijesti

TUZLA