20.5 C
Tuzla
30.04.2024.

Zbog boljih uslova u drugim gradovima tuzlanski plivači gube primat u BiH

Čak ni rat nije spriječio ljubitelje plivanja da osnuju plivački klub Zmaj Alpamm. U više od dvije decenije rada, takmičari kluba postigli su brojne uspjehe, dok su nastupi na Olimpijadama najveća ostvarenja koja bilježi ovaj klub. No, korona virus je zaustavio dinamiku rada koju su imali, a sada se plivači, nakon višemjesečne pauze, pokušavaju vratiti u pravu formu.

”Za sada još uvijek nema takmičenja u najavi, negdje u augustu i septembru bi mogla biti takmičenja. Još uvijek nemamo ni od Plivačkog saveza da bi se neka takmičenja mogla održati i nadamo se što boljim pripremama kako bismo se pripremili za nadolazeća takmičenja,’‘ rekao je Muhamed Smajlefendić, šef Stručnog štaba PK Zmaj Alpamm.

Prvobitni cilj kluba je okupljanje djece oko plivanja i on je i dalje u potpunosti ispunjen. Među velikim potencijalima ovog kluba je i Zerina Vrabac. Već tri godine trenira, a zabilježila je nastupe u brojnim gradovima.

”Išli smo na razna takmičenja išli smo svugdje i putovali smo i baš je bilo lijepo. Jako mi je falilo i poželjela sam da plivam i baš sam jedva čekala da uđem u bazen,” kaže Zerina.

Tuzlanski plivači treniraju u bazenu Hotela Tuzla koji je nekada bio dovoljan za vrhunska ostvarenja. Ipak, stvari se mijenjaju: Sarajevo i Banjaluka su u međuvremenu dobili olimpijske bazene.

Da li će ikada biti izgrađen veći bazen?!

”Već sada Tuzla i tuzlansko plivanje kaska za tim njihovim rezultatima. Imali smo primat do sada… Međutim jednostavno ograničeni smo na bazen od 25 m u našem gradu i nemamo uslove treninga u Olimpijskom bazenu i to nam je hendikep. Ali djeca iz našeg kluba pariraju svim plivačima iz BiH,” objašnjava Smajlefendić.

Ovaj ”hendikep” ne primijeti se na takmičenjima najmlađih, dok je on vidan u juniorskim i seniorskim kategorijama kada su bolji uslovi potrebni. Stoga je, za mlade iz Tuzle, ali i za cijeli region sjeveroistočne Bosne nužan mnogo veći bazen.

”I evo nadamo se… ne samo za plivačke klubove u gradu nego za uopšte sport u gradu za svu djecu u gradu veći bazen bi privukao više djece puno više klubova vaterpolo klubova itd, svi ti sportovi bi se mogli odvijati na tako jednom velikom bazenu,” zaključio je Smajlefendić.

Za sada je ova ideja samo želja zaljubljenika u plivanje. Konkretnih poteza, ali ni priče o većem bazenu u javnosti nema. S druge strane iz kluba se nadaju da neće biti spriječeni u novembru organizirati najstarije plivačko takmičenje Samir Ćirak Ćiro.

Vezane vijesti

TUZLA