20.5 C
Tuzla
30.04.2024.

Veliki interes građana u TK za ugradnju kotlova na pelet putem projekta kantonalnog ministarstva

Dijelom sredstava prikupljenih od ekoloških naknada Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, ove godine odlučilo je pomoći građanima Tuzlanskog kantona da pređu na obnovljive izvore zagrijavanja prostora. 13. juna oblavljen je javni poziv za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području kantona, na koji se imaju pravo prijaviti vlasnici svih stambenih objekata s područja TK koji imaju namjeru kotao na drva i ugalj zamijeniti kotlom na pelet. Procedura je maksimalno pojednostavljena, a sve što vam treba jeste dokaz o boravku na adresi i dokaz o legalnosti objekta.

„Nije nam bio cilj da otežamo građanima nego da što više olakšamo aplikacije, a da budemo u zakonskim okvirima. Mi priznajemo kao dokaz i zahtjev za legalizaciju. Ako je neko u postupku legalizacije, može dobiti ili je već dobio obavijest od nadležne gradske ili općinske službe i sa tim dokazom može aplicirati“, pojašnjava Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK.

Poziv je otvoren do utroška sredstava, a do sada je kriterije ispunilo već 125 osoba. Najviše zahtjeva pristiglo je iz Kalesije, Gračanice i Gradačca. Za ovaj projekat planirano je 500.000 KM, no ukoliko budu imali dobra iskustva, naredne godine planiraju za ove namjene izdvojiti više.

„Obzirom da je maksimum koji mi sufinansiramo 2.000 KM, a smatramo da će biti objekata koji su manji i koji imaju potrebu za manjim kotlovima, tako da smatramo da će to biti oko 300 objekata riješeno na ovaj način“, kazao je Mišić.

Svi aplikanti koji su zahtjeve podnijeli prošlog mjeseca već su započeli fazu realizacije, koja podrazumijeva potpisianje ugovora s ministarstvom, azatim kupovinu peći. Nakon dostavljanja dokaza o kupovini, ministarstvo će izvršiti uplatu sredstava.

„Oko 20 je bilo prijava koje su manjkave, ali koje se mogu otkloniti u roku od osam dana koji smo ostavili, a koji upravo teče. U ovom mjesecu već imamo pristiglih 45 prijava, tako da bismo za mjesec do dva mogli završiti sa utroškom sredstava  i ovo je ujedno još jedna prilika da se svi koji žele nabaviti kotao na pelet, a da ih mi sufinansiramo sa 50 % što prije jave“.

Ovaj javni poziv ostat će otvoren sve do utroška sredstava, a više detalja svi zainteresovani mogu pronaći na službenoj stranici Ministarstva.

 

Vezane vijesti

TUZLA