12.8 C
Tuzla
30.04.2024.

Natprosječno toplo vrijeme u TK

Natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine koje je na području TK živu  u termometru podiglo do  aprilskih 18 stepeni celzijusa posljedica je uticaja tople zračne mase.  Stoga u naše krajeve pristiže dosta vlažan i topao zrak koji destabilira atmosferu u našoj zemlji.

“Vlažni utjecaji se gube kako se ide prema sjeveru i sjeveroistoku zbog čega Tuzlanski kanton bilježi količinu padavina tek u tragovima. I narednih dana a naročito narednih sedam bit će i nestabilnih vremenskih prilika  u BiH no padavine će biti manje izražene u cijeloj zemlji”,  tvrdi Nedim Sladić, meteorolog Face TV.

Novi val padavina stiže u noći sa utorka na srijedu i tokom srijede u veći dio zemlje. Najviši izgledi za kišu na području TK su u srijedu ali nema naznaka za obilnije količine padavina. I dalje će biti povremene, mjestimične i slabe.

“Slabljenjem ciklone tokom četvrtka očekujemo da će doći do prestanka padavina tako da u četvrtak možemo očekivati slabu sipeću kišu. U srijedu će doći do priliva svježijeg zraka na naša područja zbog čega će kiša na najvišim planinama preći u susnježicu i snijeg.”, dodaje Sladić.

Što se tiče sniježnih padavina na prostoru BiH na nižim područjima ih nema do treće dekade decembra što je nešto kasnija pojava prvog snježnog pokrivača ove sezone. Kada govorimo o zimi očekuje se da će biti toplija od prosjeka ali hladnija u odnosu na prošlogodišnju. Veće količine padavina očekuju se tokom decembra a manje u februaru kada su izgledne natprosječno visoke temperature.

Vezane vijesti

TUZLA