10.5 C
Tuzla
30.04.2024.

Premijer FBiH najavio kupovinu vakcina Sputnjik V, cijena jedne vakcine 17 eura

Fadil Novalić, premijer FBiH izjavio je da je “Ad-hok” komisija prikupila sve ponude za vakcine, te da su u uži izbor ušle četiri kompanije sa nekoliko ponuda.

On je rekao da će ugovor biti potpisan sa dvije kompanije i to obje za rusku vakcinu Sputnjik V.

“Zanimljivo je da je cijena svih sedam ponuda bila gotovo ista – 17 eura. Išli smo na sigurno  potpisat ćemo ugovor sa dvije kompanije”, rekao je Novalić.

On je rekao da ima puno odredaba koje su sa stanovišta sigurnosti i što se tiče cijene, te da je cijena uglavnom kod svih bila ista.

Na pitanje kad se može očekivati vakcina, on je rekao da bi to trebalo da bude najdalje u ponedjeljak.

“Vlada FBiH mora napisati pismo namjere jer bez toga ne mogu pristupiti nabavci. Vodićemo računa, do kraja iduće sedmice trebale bi biti vakcine, ako izbor bude relavantan, a ni u šta ne možemo biti sigurni”, kaže Novalić i dodao:

“Odluka je da se  u dvije kompanije rasporedi ne veća količina novca od po 350 hiljada da ne bi imali problema sa budžetom”.

Novalić ističe da po zakonu mora biti registrirani prometnik i da Vlada ugovor pravi sa prometnikom.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravlja FBiH izjavio je da je od danas kantonima u FBiH naređeno da donose mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

On je dodao da i dalje na snazi ostaju mjere obaveznog nošenja maski, i okupljanje više od 30 osoba na jednom mjestu, pišu Nezavisne novine.

Vezane vijesti

TUZLA