12.8 C
Tuzla
30.04.2024.

Rudari ostaju cijelu noć ispred zgrade Vlade: Sutra očekuju “pojačanje”

Do ovog trenutka zahtjevi rudara nisu ispunjeni.

Ispred zgrade Vlade je sada značajno manje rudara nego na početku protesta. Oni stoje i sjede okupljeni oko vatre, a poručili su kako će dočekati ministre ujutru kad krenu na posao.

Predsjednik Sindikata rudara Sinan Husić kazao je da će jedan dio radnika večeras otići kućama i u rudnike na posao, a da će drugi dio ostati ispred zgrade Vlade sve dok ne budu ispunjeni traženi zahtjevi.

Ministar Džindić im je danas poručio da sa njim mogu razgovarati kada god žele i da je dovoljno da ga pozovu te da će se on u roku od 15 minuta pojaviti u zgradi Vlade. Međutim, rudari odbijaju bilo kakav razgovor, traže samo ispunjenje svojih zahtjeva.

Kako su kazali ujutro očekuju pojačanje, odnosno komorate koji danas nisu mogli doći.

Direktor Federalne uprave policije Ensad Korman je došao ispred Vlade FBiH i poručio da rudari trebaju tražiti svoja prava, ali i da je dužnost policijskih službenika da štite objekte. Istakao je da Neće doći do sukoba rudara i policije.

Iz MUP-a KS su za N1 potvrdili da neće reagirati i prekinuti proteste nakon njihovog isteka u 18:00 sati. Kako su dodali, osiguravat će proteste sve dok budu trajali i dok ne budu nasilni.

Podsjećamo protesti rudara počeli su danas ispred Vlade FBiH paljenjem 101 baklje i intoniranjem državne himne. Himna kao poruka da su oni graditelji a ne rušitelji države, baklje u znak sjećanja na Husinsku bunu.

Vezane vijesti

TUZLA