23.9 C
Tuzla
30.04.2024.

Rudari traže povećanje satnice od naredne godine, pregovori oko Kolektivnog ugovora

Dok rudari u Federaciji BiH čekaju isplatu jednokratne pomoći koju će dobiti po Uredbi Vlade FBiH, sindikalisti su krenuli u pregovore oko Kolektivnog ugovora.

U novom Kolektivnom ugovoru za rudarstvo u Federaciji BiH bit će uvršteni platni razredi, a potrebno je definisati minimalnu satnicu. Ona trenutno iznosi 2,70 KM i sindikalisti traže povećanje od naredne godine.

”I tražimo još dodatno 2 KM na naknadu na ime toplog obroka. Tako da uz neke sitne detalje nemamo puno stvari koje se mogu realno, vrlo brzo dogovoriti. Mi smo jako ozbiljan socijalni partner, na vrijeme smo sve pokrenuli, tako da je na Ministarstvu, Vladi i Elektroprivredi, sjednemo za sto i dogovorimo”, navodi Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika ”Kreka”.

Za sada nemaju tačan iznos koji će tražiti kao povećanje satnice, a žele na miru osigurati novi Kolektivni ugovor koji će donijeti zadovoljstvo rudarima. To bi se, kako kaže Tokić, prelilo i u ostvarenje boljih proizvodnih rezultata.

”Smatramo da smo ponuđenih par prijedloga izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora koji je na snazi do 31.12., uokvirili u granice objektivnosti i realnosti, spremni za pregovarački sto, za pregovaračkim stolom spremni detaljno i argumentovano obrazložiti svaki prijedlog izmjene i dopune i spremni saslušati sve aktere socijalnog dijaloga, šta imaju kazati po pitanju našeg stava”, istakao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Rudari u Federaciji BiH do novog Kolektivnog ugovora, čekaju isplatu jednokratne pomoći koju će dobiti po Uredbi Vlade FBiH. Obećanje je da će tu pomoć dobiti uz platu za septembar, do kraja ovog mjeseca.

Vezane vijesti

TUZLA