30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Sextortion – šta se krije iza seksualne iznude?

U istraživanju o prisutnosti seksualne iznude u BiH 90 posto ispitanika smatra da razumije ovaj pojam, a većina smatra da se ona najčešće dešava na radnom mjestu. Seksualna iznuda predstavlja traženje određenih seksualnih radnji kao naknadu za uslugu i predstavlja vid korupcije. Ipak, ovaj pojam nije prepoznat u pravnom sistemu zemlje a ne postoje ni podaci koliko je ona prisutna.

O seksualnoj iznudi govorimo u 14. epizodi podcasta Taboo Show.

Krivični zakoni u BiH ne prepoznaju sextortion, ali prepoznaju pojmove obljuba zloupotrebom položaja, polni odnos zloupotrebom položaja, prinuda na polni odnos. Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH, sudovi u BiH godišnje bilježe po jednu do dvije prijave za ove vrste krivičnih djela i isto toliko istraga.  2018. godine je izrečena po jedna zatvorska kazna za seksualni odnos zloupotrebom položaja i za obljubu zloupotrebom položaja. Godinu kasnije izrečena je po jedna zatvorska i uslovna kazna za spolni odnos zloupotrebom položaja i potvrđene dvije optužnice. Pa onda, 2020. godine po jedna zatvorska kazna za seksualni odnos zloupotrebom položaja i uslovna kazna za polnu ucjenu, a 2021. godine  dvije uslovne kazne za seksualnu ucjenu i 2022. godine nije bilo presuda za ova djela. Izrečene pravosnažne presude kreću se od 5 mjeseci zatvora (uslovno 12 mjeseci – vrijeme provjeravanja) do 3 godine i 8 mjeseci zatvora. Trenutno, u Bosni i Hercegovini, Helsinški paralment građana Banja Luka provodi kampanju sa ciljem prepoznavanja i boljeg razumijevanje prirode i posljedica seksualne iznude kao rodno određenog oblika korupcije i osiguravanje adekvatnih mjera zaštite.

Jesu li žene u poziciji da se izbore sa ovim problemom, koji su mehanizmi zaštite, samo se neka od pitanja za čijim odgovorom tragom.

Novu epizodu podcasta Taboo Show možete gledati već večeras od 20:00 na našem YouTube kanalu i u programu TV Slon.

Ukoliko ste preopustili naše prethodno izdanje, snimak epizode je dostupna u produžetku teksta.

Video podcast TABOO SHOW, novi je projekat RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama. I svim temama o kojima se, po nepisanom pravilu, ne govori dovoljno glasno u javnom prostoru.

Vezane vijesti

TUZLA