Prava drama odigrala se prošle noći u Beogradu kada je u jedinicu Hitne pomoći dovezena djevojka koja je neposredno prije toga večerala u poznatom restoranu. Kako su potvrdili iz beogradske Hitne pomoći, djevojka je nakon konzumacije jela koje je sadržavalo kikiriki doživjela tešku alergijsku reakciju – anafilaktički šok.
Njeno stanje bilo je životno ugroženo, ali je brzom intervencijom ljekarske ekipe spašen život.
– Alergijska reakcija ove jačine uzrokuje otok disajnih puteva, gušenje, cirkulatorni kolaps. Osoba gubi svijest, lice i tijelo otiču, bore se za zrak i ako se brzo ne reaguje, može doći do smrtnog ishoda – objasnio je doktor Nebojša Josipović iz Hitne pomoći.
Još nije poznato da li je osoblje restorana bilo upoznato s činjenicom da djevojka ima alergiju na kikiriki, niti da li je došlo do propusta u komunikaciji ili pripremi obroka.
Šta je anafilaktički šok?
Anafilaktička reakcija je najteži oblik alergijske reakcije koji može nastupiti veoma brzo – čak i nekoliko minuta nakon unosa alergena poput orašastih plodova, školjki, mlijeka, jaja, određenih lijekova ili uboda insekata.
Simptomi uključuju oticanje lica i jezika, osip, ubrzan rad srca, pad krvnog pritiska, teško disanje, a u najtežim slučajevima i gubitak svijesti.
Upravo zbog toga, osobe koje znaju da su alergične na određene supstance najčešće sa sobom nose automatske injektore adrenalina (Epipen), koji im mogu spasiti život do dolaska medicinske pomoći.
Alergije nisu rijetkost
Alergije na hranu u stalnom su porastu, posebno među mlađom populacijom. Kikiriki je jedan od najčešćih uzročnika teških alergijskih reakcija, a problem dodatno komplikuje činjenica da se vrlo često koristi kao „skriveni sastojak“ u mnogim jelima, umacima i dezertima.
Zbog toga se apeluje na restorane i ugostiteljske objekte da izuzetno pažljivo vode računa o sastavu jela, jasno označe alergene i ozbiljno shvate informacije koje im gosti saopšte o svojim zdravstvenim rizicima.
Slučaj iz Beograda još jednom je podsjetio koliko alergije mogu biti opasne i koliko je važna edukacija, kako za ugostiteljsko osoblje, tako i za širu javnost.