5 C
Tuzla
27.02.2024.

Akcija ‘Kurbani’ doprinosi održivom povratku Bošanjaka

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini još od 2014. godine na inicijativu i po odluci reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića organizuje akciju otkupa kurbana od povratnika. Samo na području Podrinja Islamska zajednica je otkupila kurbane od povratničke populacije u ukupnom iznosu od 13.143.500 KM.

Posljednjih sedam godina projektom je data podrška Bošnjacima koji su se nakon rata vratili na svoja porušena i spaljena ognjišta u bh. entitet Republika Srpska.

Po riječima Glavnog imama Medžlisa IZ Srebrenica Damira ef. Peštalića, zadnjih sedam godina na prostoru Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika, otkupljeno je 26.000 kurbana, a to je otprilike nešto oko 8.500.000 KM.

Zahvaljujući projektu mnoge porodice osigurale su svoju egzistenciju, što je doprinijelo održivom životu Bošnjaka.

– Sve to pokazuje koliko Islamska zajednica u BiH vodio brigu o povratnicima. Na primjeru tog projekta je jasno da je moguće unaprijediti život Bošnjaka na prostorima RS-a – kazao je Peštalić.

Od novca za kurbane, koji je uplaćen na račun IZ u BiH, otkupljuju se kurbani od domaćih uzgajivača, primarno, od povratnika kojima je stočarstvo glavni izvor prihoda.

Kurbani se najprije otkupljuju u Srebrenici, Žepi, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Foči, Gacku, Prnjavoru i drugim povratničkim područjima, a meso kurbana se dijeli povratničkoj populaciji, te različitim socijalnim kategorijama tokom cijele godine.

Voditelj Odjela za kurbane IZ u BiH Bilal Memišević je istakao da se kurbansko meso skladišti, zamrzava i prerađuje, te dijeli posredstvom Ureda za društvenu brigu IZ-a.

Osim povratnika, meso koristi i više od 70 pravnih subjekata – narodne kuhinje, studentski domovi obdaništa, centri za liječenje.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA