14 C
Tuzla
19.04.2024.

Bećirović – Frangeš: Slovenija će nastaviti pružati podršku BiH na putu ka članstvu u EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović primio je ambasadora Anžeja Frangeša, specijalnog izaslanika Slovenije za Zapadni Balkan, te ambasadora Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijana Sedara. Tom prilikom razgovarano je o odnosima i saradnji Bosne i Hercegovine i Slovenije, kao i o ubrzanju puta Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Izrazivši zadovoljstvo uspješnim razvojem prijateljskih odnosa dviju država, član Predsjedništva BiH dr. Bećirović je naglasio kako je čvrsto opredijeljen za njihovo unapređenje i jačanje, kao i za produbljivanje ekonomskih veza.

Izrazivši zahvalnost specijalnom predstavniku Frangešu na dosadašnjoj velikoj podršci Slovenije evropskom putu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH dr. Bećirović na sastanku je naglasio kako je evropska perspektiva svake od zemalja u regiji jedini način za postizanje trajnog mira i stabilnosti u regiji. Istakao je da je od velike važnosti da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU na predstojećem decembarskom Summitu EU.

Član Predsjedništva BiH dr. Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina ostaje privržena daljem jačanju regionalne saradnje u okviru postojećih inicijativa, te da će učestvovati u procesima regionalne saradnje, prevashodno na principima očuvanja suvereniteta i nezavisnosti, kao i jednake koristi za sve. Naročito je istakao pozitivnim dinamiziranje Berlinskog procesa.

Na sastanku je naglašeno da su Bosna i Hercegovina i Slovenija do sada zaključile više od četrdeset bilateralnih ugovora iz raznih oblasti, te je izražena nada da će u što skorijem roku biti potpisani i sporazumi koji su u proceduri zaključivanja.

Specijalni izaslanik Slovenije za Zapadni Balkan Anžej Frangeš čestitao je dr. Bećiroviću na pobjedi za člana Predsjedništva BiH, naglasivši kako će Slovenija nastaviti pružati veliku podršku Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU.

Vezane vijesti

TUZLA