10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Bez napora države u rješavanju pitanja nestalih nema približavanja Evropskoj uniji

Povodom održavanja Okruglog stola na temu „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH“  u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, danas je u prostorijama hotela “Hills“ održana press konferencija. Istaknuto je tom prilikom da saradnja svih nivoa vlasti u BiH po ovom pitanju nema alternativu.

Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, istakao je kako se u BiH još uvijek traži 7.600 nestalih osoba.

– Ostali su nam najteži slučajevi, radi se o ratnim zločinima čiji su tragovi dobrano sakriveni. U narednom periodu idemo sa upotrebom novih tehnologija i vratit ćemo se komparativnoj analitici i  pretrazi dokumentacije jer mislimo da se tu kriju podaci koji su nam potrebni – kazao je Perišić.

On je dodao kako institucionalna saradnja svih nivoa vlasti u našoj zemlji u procesu potrage za nestalim osobama u našoj zemlji nema alternativu.

-Bez toga uopće nema izgleda da će se ovo pitanje riješiti i da će porodice dobiti satisfakciju da dobiju posmrtne ostatke svojih najmilijih. Vrijeme je da se ovo pitanje podigne na pijedastal kada je u pitanju BiH – kazao je Perišić.

Željko Stanić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, predstavio je ukratko medijima ciljeve i planove novog saziva Savjetodavnog odbora za ovu godinu te apelovao na sve one koje imaju bilo kakve informacije o lokacijama grobnica da o tome progovore.

-Molim ovim putem sve one koje imaju bilo kakvu informaciju da se obrate Institutu ili policiji, da nam pomognu da nađemo naše nestale  – kazao je Stanić.

Elmir Camić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u BiH istakao je kako ova organizacija ima pristup međunarodnim vojnim arhivama koje se pretražuju sa ciljem prikupljanja informacija koje bi mogle dovesti do pronalaska posmrtnih ostataka nestalih osoba.  Dodao je da će MKCK ove godine tražiti i pristup i domaćim arhivama te nastaviti sve podatke predavati uposlenicima Instituta sa ciljem otkrivanja mikro lokaliteta grobnica.

-Ujedno radimo na jačanju kapaciteta Instituta za nestale osobe kroz razne vidove podrške ali i  podržavamo i same porodice. Sve ono što radi MKCK i druge organizacije obaveza je  zapravo domaćih vlasti. Potrebno je depolitizirati proces potrage nestalih osoba, otvoriti domaće arhive. Ukoliko se državne vlasti ne angažuju u skorije vrijeme porodice neće za svog vijeka naći svoje nestale i BiH neće ispuniti obaveze koje su uslov za približavanje Evropskoj uniji – kazao je Camić.

Vezane vijesti

TUZLA