23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Bh. pomoć za Sandžak: Medicinski timovi iz Tuzle i Sarajeva otputovali za Novi Pazar

Ljekari iz Bosne i Hercegovine odlučili su pomoći kolegama u Novom Pazaru u borbi s epidemijom korona virusa.  Sinoć je stigla saglasnost Srbije, a jutros je iz Tuzle put Sandžaka krenula ekipa od šest medicinskih radnika UKC-a Tuzla.

Prva iskustva koja su ljekari UKC-a Tuzla stekli u borbi s korona virusom dobro su se pokazala u svim granama medicine, zbog čega su odlučili svoju pomoć ponuditi kolegama u Novom Pazaru o čijim razmjerama širenja epidemije bruji regija.  Tim sastavljen od tri ljekara i isto toliko medicinskih tehničara tuzlanskog kliničkog centra, predvođen hirurgom prof. dr. Zijahom Rifatbegovićem u Novom Pazaru bi trebao ostati narednih 14 dana koliko i traje jedan inkubacioni ciklus.

“Sigurno je da će naše prisustvo pomoći da svojim kadrovskim rješenjima i iskustvima pomognemo da prevladaju teškoće koje imaju. Mi sa sobom nosimo dio zaštitne opreme i sanitetskog materijala. Nosimo sve ono što je neophodno za operacije u uslovima infekcije Covid 19, tako da ja vjerujem da ćemo sa kapacitetima bolnice i kadrovskim rješenjima koje Opšta bolnica u Novom Pazaru ima I kolegama iz Sarajeva uklopiti se u jedan tim i pružiti maksimum, koji je u ovom momentu građanima Sandžaka najpotrebniji” – kazao je prof. dr. Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla.

“Ja radim na klinici za anesteziju i reanimaciju, mi smo ovdje napravili dobru organizaciju, postoje pultovi i sobe za covid pozitivne pacijente, tako da svi koji dolaze prije nego što uđu na operaciju ili bilo koji drugi oblik liječenja prvo se testiraju, tako da smo bili u kontaktu s takvim pacijentima ali hvala  Bogu zbog te dobre organizacije nije se nikada desilo da se i osoblje zarazi. Najpotrebnije im je osoblje tako da mi ćemo dati sve od sebe da uradimo što je do nas” – rekao je Amir Borić, medicinar u Klinici za anesteziju i reanimaciju UKC-a Tuzla.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović kazao je da Opšta bolnica u Novom Pazaru raspolaže dovoljnim zalihama zaštitne medicinske opreme, da je dovoljno snažna da svojim kapacitetima može pružiti sve vrste usluge pacijentima, ali zbog velikog broja zaraženih koji su popunili sve bolničke kapacitete i nedostatka osoblja treba svaku moguću pomoć.

“Već su se javili ljudi koji su dobrovoljci koji bi nakon ove ekipe otišli da zamjene ovu ekipu, ali vidjet ćemo prvo kako će se odvijati situacija kod nas, a onda i dole u Sandžaku, nadam se da će se uskoro stabilizirati pa da ćemo imati malo opušteniju situaciju, ali u svakom slučaju naša intencija je bila da sa humane i kolegijaLne strane pomognemo svojim kolegama i naravno narodu Sandžaka” – naglasio je Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Osim tima dobrovoljaca iz Tuzle, jutros su i dva tima iz Sarajeva zaposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te Hitne pomoći također krenuli u Novi Pazar. Svi oni će nakon povratka u BiH ponovo biti testirani na koronavirus, a nakon toga odlaze na zasluženi odmor.

Vezane vijesti

TUZLA