11 C
Tuzla
10.12.2022.

BiH nastavlja saradnju sa SZO za Evropu

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog za zaključivanje Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između BiH i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu za period 2022 – 2023. godine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar civilnih poslova.

Prethodno su dobijena pozitivna mišljenja nadežnih ministarstava zdravstva/zdravlja Federacije BiH i kantona, Republike Srpske i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH.

Zaključivanjem ovog sporazuma želi se doprinijeti rješavanju pitanja u oblasti zaštite javnog zdravlja i poboljšanju zdravstvenog stanja stanovništva u BiH.

Dvogodišnji sporazum predstavlja praktičan okvir saradnje zdravstvenih vlasti u BiH i Sekretarijata Regionalne kancelarije SZO-a u svrhu postizanja ciljeva iz Trinaestog opšteg programa rada Svjetske zdravstvene organizacije 2019 – 2023. godine; Evropskog programa rada 2021 – 2025. godine: „Zajedničkim djelovanjem do boljeg zdravlja u Evropi“; Mape puta za zdravlje i blagostanje na zapadnom Baikanu (2021 – 2025. godina), te zdravstvenih politika u BiH.

Iz perspektive BiH prioriteti su kretanje ka univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti, zaštita od vanrednih situacija u oblasti zdravstva i promoviranje zdravlja i blagostanja.

U skladu s ovim dvogodišnjim sporazumom, ukupan budžet za BiH iznosi 581 hiljadu američkih dolara, a nadležne institucije za oblast zdravstva u BiH i Sekretarijat SZO-a zajednički su se obavezale da će sarađivati kako bi mobilisale sredstva potrebna za njegovu realizaciju.

Zaključivanje Dvogodišnjeg sporazuma neće prouzrokovati potrebu za izdvajanjem dodatnih finansijskih sredstava iz budžeta institucija BiH.

POSLJEDNJE DODANO