25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Boračkoj kategoriji u TK olakšice za vraćanje kredita koje im je osigurala Vlada

Još 2011., 2013. i 2014. godine Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je povratna beskamatna kreditna sredstva za stambeno zbrinjavanje pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica i to u iznosu od 4,1 milion KM. Do sada su vraćena skoro sva sredstva, ostale su još 604 hiljade maraka. Upravo je Kantonalna Vlada donijela Odluku kojom se odgađa vraćanje kredita onim pripadnicima boračke kategorije koji zbog ekonomske situacije izazvane pandemijom korona virusa nisu u mogućnosti vratiti kredit.

Ovim je Vlada htjela doprinijeti da boračkoj populaciji olakša povrat ovih kredita kroz odgodu na 12 mjeseci. Svi oni koji imaju problema sa povratom kredita će putem svojih banaka uraditi plan reprogramiranja odgode kredita, ali samo korisnici koji su izgubili posao ili su im uanjeni vlastiti prihodi” – naglasio je Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Za borce i članove njihovih porodica predložene su privremene mjere kao što su moratorij odnosno odgoda u otplati kreditnih obaveza na 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva, ali to nije sve.

“Druga mjera je produženje krajnjeg roka za otplatu kredita na rok maksimalno 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva. Zatim prilagođavanje plana otplate srazmjerno smanjenju prhoda domaćinstva uz maksimalno produženje roka do 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva i sljedeća je prestanak obračunavanja i naplate zatezne kamate u periodu dok traje pandemija maksimalno 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke” – kazao je Ahmetović.

Svi borci koji imaju probleme sa otplatom mogu se obratiti u svoje banke kako bi odgodili otplatu kredita bez ikakvih posljedica po njihov Budžet. Bitno je istaći da se Odluka ne odnosi za sve borce. Oni kojima nije oštećen budžet, nastavit će uredno vraćati kreditna sredstva.

Vezane vijesti

TUZLA