20 C
Tuzla
28.02.2024.

Borell: Neupitna podrška EU teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

Nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske unije Josep Borrell ponovio je kontinuiranu i neupitnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Ministri su se složili da Bosna i Hercegovina ovu godinu treba iskoristi za unapređenje ustavne i izborne reforme, navela je Evropska služba za vanjske poslove.

– Moramo nastaviti podržavati napore Bosne i Hercegovine svakodnevnim angažmanom našeg specijalnog predstavnika u Sarajevu Johanna Sattlera – rekao je Borell.

Jedna od važnijih tema na današnjem sastanku je bila i zapadni Balkan te kako pružiti veći angažman Evropske unije u regiji.

– Regija ima posebnu ulogu u Evropi i za Evropu. Složili smo se da je zapadni Balkan regija od ključne geostrateške uloge Evropske unije. Naša posvećenost zapadnom Balkanu mora biti vrlo vidljiva – poručio je Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske unije Josep Borrell.

Vezane vijesti

TUZLA