5.5 C
Tuzla
08.12.2022.

Brat ubijenog Nine Ćatića: Samo želim pronaći njegove kosti

I ovog 11-tog, na Trgu slobode okupile su se članice Udruženja ”Žene Srebrenice” te članovi drugih organizacija, predstavnici Medžlisa Tuzla, a priključili su im se i tuzlanski učenici, kako bi se prisjetili onih koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Kao i do sada, glavna poruka je da se proces traženja nestalih ubrza i da se zločinci kazne.

Svaki dan je za Đulsu Kapidžić bolan i težak, a živjeti se mora, kaže. Bez najmilijih. Ubijeni su u genocidu u Srebrenici.

”Ubijeni su mi od članova porodice četiri brata, otac, muž, svekar i djed”, navodi ova članica Udruženja ”Žene Srebrenice”.

Đulsa je iz Glogove kod Bratunca, gdje je do rata živjela sa porodicom. Danas sama, živi u Gornjoj Tuzli. Ima sina koji radi u inostranstvu. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci njena tri brata, oca, djeda i svekra. Majka joj je preminula prije devet godina, ne dočekavši pronalazak posmrtnih ostataka jednog sina. Đulsa ne gubi nadu da će, dok je živa, pronaći kosti brata i muža i ukopati ih u Memorijalnom centru Potočari.

”Makar jednu kost, samo da ih pronađem. Da moje dijete sutra ode svom ocu na mezar. Jer, moje dijete ne zna, on samo njega vidi na slici, nije ga zapamtio, ne zna ga. Ne zna šta je imati svog babu”, kaže Đulsa.

Za posmrtnim ostacima brata Nine, ubijenog u genocidu u Srebrenici, traga Nermin Ćatić. Isto je činila i njihova majka Hajra, koja je preminula prije godinu. Nije dočekala da ode na mezar svoga Nine.

”Nadam se da ću ja doživjeti da nađem brata, pa da odem mami i kažem, mama evo našeg Nine”, ističe Nermin.

Hajra je bila predsjednica Udruženja ”Žene Srebrenice” i zajedno sa ostalim ženama i majkama tragala za kostima najmilijih, pozivala nadležne da više učine u procesu traženja nestalih i tražila pravdu. Svakog jedanaestog u mjesecu, do smrti, s ostalim majkama, organizovala je i učestvovala u mirnom okupljanju u Tuzli, kako bi podsjetila na genocid.

”Mislim da bi njoj bilo drago da ona zna da sam došao sa djecom, da nas vidi ovdje, da na neki način nastavimo to što je ona krenula, započela, ostavila trag”, kazao je Nermin.

Nastavile su Hajrinu misiju i ostale članice Udruženja. I danas su zatražile od nadležnih u BiH ubrzanje procesa traženja nestalih, ali i poslale poruku cijelom svijetu.

”Institucije imamo, imamo sudstva, tužilaštva, sve se može brzo odraditi i da se pronađu posmrtni ostaci i da se kazne zločinci. I da se nikada nikom više ne desi Srebrenica. Hoćemo danas poslati poruku, saosjećanje, sa svim porodicama, sa svim majkama, nedajte da bude rat”, rekla je Nura Begović, predsjednica Udruženja ”Žene Srebrenice”.
Mirno okupljanje Žena Srebrenice podržale su ovaj put i članice nekoliko udruženja iz TK, predstavnici Medžlisa islamske zajednice Tuzla, a priključili su im se učenici Gimnazije ”Meša Selimović”, kako bi se prisjetili ubijenih u genocidu u Srebrenici.

POSLJEDNJE DODANO