10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

Broj poginulih u zemljotresu premašio 30.000, UN upozorava na izostanak pomoći Siriji

Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju u nedjelju je dostigao 33.000, a Ujedinjene nacije upozoravaju da bi se konačan broj mogao udvostručiti.

Dužnosnici i doktori rekli su da je 29.605 ljudi poginulo u Turskoj i 3.574 u Siriji od zemljotresa jačine 7,8 stupnjeva po Richteru koji se dogodio u ponedjeljak, čime se trenutni ukupan broj popeo na 33.179, navodi AFP.

UN je danas osudio neuspjeh u dobivanju očajnički potrebne pomoći ratom razorenim regijama Sirije. UN-ov konvoj sa zalihama za sjeverozapadnu Siriju stigao je preko Turske, ali koordinator UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths rekao je da je potrebno mnogo više za milione čiji su domovi uništeni.

– Do sada smo iznevjerili ljude na sjeverozapadu Sirije. Oni se s pravom osjećaju napuštenima. Traže međunarodnu pomoć koja nije stigla. Moja je dužnost i obveza ispraviti ovaj propust što je brže moguće – napisao je Griffiths na Twitteru.

Pomoć sporo stiže u Siriju, gdje su godine sukoba uništile zdravstveni sistem, a dijelovi zemlje i dalje su pod kontrolom pobunjenika koji se bore protiv vlade predsjednika Bashara al-Assada, koja je pod zapadnim sankcijama.

Pomoć u slučaju zemljotresa iz dijelova Sirije pod kontrolom vlade na teritorije pod kontrolom opozicionih skupina zaustavljena je zbog problema s odobrenjem islamističke skupine Hayat Tahrir al-Sham (HTS), rekao je glasnogovornik Ujedinjenih naroda Reutersu u nedjelju.

Sirijska vlada je izrazila spremnost da pošalje pomoć u sjevernu zonu, koju većinom drži HTS i koja je uništena zemljotresom.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA