14 C
Tuzla
28.05.2024.

Budžet Tuzle za narednu godinu 63,4 miliona KM

Gradsko vijeće Tuzla utvrdilo je Nacrt budžeta za narednu godinu od 63,4 miliona KM. Manje novca će biti za komunalne projekte. Ipak, ima novih stavki u najvažnijem dokumentu grada i uglavnom se odnose na podršku ranjivim kategorijama stanovništva.

Centar za djecu sa višestrukim smetnjama ”Koraci nade” od naredne godine neće imati sredstava za rad. Strani donator odustao je od finansiranja organizacije sa 30-godišnjim iskustvom koja brine o 185-oro djece i mladih. Ukoliko ne bude podrške vlasti, ovaj Centar će biti zatvoren.

”Nama je potrebno minimalno 400 hiljada KM da podmirimo sve troškove, održavanja objekta, komunalnih troškova i troškova za 17 zaposlenih osoba koji su na puno radno vrijeme, to su minimalni troškovi”, ističe Jasmina Krivošija, direktorica Centra za djecu sa višestrukim smetnjama ”Koraci nade”.

Od koristi će im biti planirane 24 hiljade maraka iz gradskog budžeta za narednu godinu. To je jedna od novih stavki u najvažnijem dokumentu grada. Vijećnici su složni, da su to mala sredstva.

”Izuzetno mi je drago što je Služba prepoznala značaj Koraka nade i volio bi da tu iznos ukoliko postoji ikakva mogućnost bude 50 hiljada KM”, rekao je Senad Mehmedinović, vijećnik PDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Novca će biti identično kao u tekućoj godini, za socijalna davanja. Budžet je kako tvrdi prvi čovjek grada, razvojni, socijalni i ekonomski.

”Nastojali smo da sve one socijalne kategorije, boračka udruženja ostanu na nivou koliko su imali u 2023. godini, jer smatramo da moramo da budemo društveno odgovorni. Isto tako, ekonomski razvoj je ostao na istom nivou”, ističe Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Manje sredstava u odnosu na tekuću godinu, predviđeno je za komunalnu infrastrukturu.

”Tokom rasprave ste čuli, značajno su sredstva za puteve smanjena, pa ima tamo i na mostovima”, navodi Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije.

Pola miliona maraka manje je predviđeno za projekte smanjenja aerozagađenja, zbog čega negoduju vijećnici opozicije.

”To je negdje oko 30 posto manje sredstava od prošle godine. Ja kao majka četvero djece izuzetno smatram važnim da imamo čist zrak u Tuzli, međutim istina je nešto drugo”, naglašava Esana Kavazbašić Huskanović, vijećnica Platforme za progres u Gradskom vijeću Tuzla.

Zamjerke opozicije su i što se naknada od Termoelektrane Tuzla troši nenamjenski. Budžet bi, kažu, drugačije planirali.

”Mislim da Budžet treba smanjiti na recimo oblasti kao što je Cum grano salis, Aero klub Tuzla, da budžet treba smanjiti javnim preduzećima”, kaže Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Tuzla.

Ne bi puno stavki mijenjali vijećnici pozicije. Ipak, svjesni su da Budžet nije dostatan za sve potrebe građana.

”Mišljenja smo da se u narednom periodu neke stavke moraju povećati, ali nama je drago da je znatan broj njih zadržan, posebno onih koji se odnose na najugroženije kategorije stanovništva”, ističe Anel Ibeljić, vijećnik SDP-a BiH u Gradskom vijeću Tuzla.

I stanovništvo ima priliku uputiti prijedloge i sugestije na Nacrt budžeta, jer je u javnoj raspravi od 30 dana.

Vezane vijesti

TUZLA