10.5 C
Tuzla
20.04.2024.

Budžeti usvojeni, podrška „na vratima“: Majke porodilje uskoro po 1.000 KM za novorođenčad

Porodiljska naknada koja je uvedena prije nekoliko godina znači majkama a naročito onim nezaposlenim.

Kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine, Budžet za ovu godinu usvojen je krajem januara i već tada se znalo koliko sredstava će biti izdvojeno za koje kategorije.

Najveću pažnju javnosti izazvale su socijalne komponente, jer su po prvi put osigurana sredstva za novorođenčad.

„ To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 miliona KM, a odnosi se na jednokratnu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadam se da ćemo u narednim godinama imati trend rasta ove cifre“, istakao je tada Toni Kraljević, ministar finansija FBiH.

Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete, potvrdio je resorni ministar Delić, istakavši da se sada radi na pronalasku rješenja za podjelu ovih sredstava.

„ Nastojimo da mijenjamo sistem, digitalizujemo ga i tehnički prilagodimo tako da se prijava za ovu pomoć može obaviti i online i da aplikacija bude otvorena tokom cijele godine“, naveo je između ostalog Adnan Delić, Federalni ministar rada i socijalne politike.

Sredstva sa ovog nivoa će biti uplaćena shodno pravilima koja budu definisana u Uredbi o utrošku i načinu utroška.

PODRŠKA I NA KANTONALNOM NIVOU

No, i pored ove pomoći, majke porodilje biće podržane i na kantonalnom nivou. Odnosno, u Tuzlanskom kantonu pomoć ovoj kategoriji realizuje se nešto više od godinu dana, a biće nastavljena i u ovoj.

Odlučeno je to onog trenutka kada je usvojen Budžet TK za ovu godinu, koji kako su se svi složili nikada nije bio ambiciozniji.

Tuzlanski kanton zvanično dobio Budžet za 2024. godinu

Najveća pažnja usmjerena je na socijalnu komponentu i upravo za provođenje mjera pronatalitetne politike osigurano je 40 miliona KM.

“ Porodilje u ovoj godini moći će očekivati isti iznos sredstava kao i prethodne godine“, rekao je tom prilikom Fadil Alić, ministar rada i socijalne politike TK.

Nadajući se da će pronatalitetne mjere ipak dati rezultate, vlasti u TK osigurali su i novčanu podršku za porodice koje dobiju i treće dijete.

“Imamo i jednokratnu mjeru od 1.500 KM za treće i svako naredno dijete i imali smo u posljednja tri mjeseca značajan broj povećanja rađanja trećeg djeteta na području kantona”, ističe Alić.

Uvođenje porodiljske naknade i zaposlenim i nezaposlenim porodiljama s ciljem podizanja nataliteta, počelo je prije dvije godine u KS, a zatim se proširio i na još nekoliko drugih kantona.

Kako i kada će biti podijeljeno po 1.000 KM za svako novorođeno dijete u FBiH?

Vezane vijesti

TUZLA