15 C
Tuzla
07.06.2023.

Cijene kukuruza u BiH rastu iz dana u dan

Cijene kukuruza u BiH i dalje rastu, pa je za 100 kg kukuruza potrebno izdvojiti dvije marke više nego prije 15 dana, a pretpostavlja se da će u narednom razdoblju cijene i dalje rasti.

Poljoprivrednici ističu kako je rast cijena na međunarodnom tržištu jedan od značajnijih faktora koji je umnogome utjecao na kretanje cijena na domaćem tržištu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže kako na povećanje cijena utječe velika potražnja kukuruza na svjetskom tržištu.

“Cijena je na svjetskom tržištu i berzama u stalnim oscilacijama. Malo miruje, pa pada, pa raste. Tako se ponašaju i naši ljekarnici i jasno je da je prodaja na malo uvijek podložnija promjenama”, rekao je Marinković.

Dodaje da je takav trend, te da se potražnja kukuruza na svjetskom tržištu odražava i na domaće tržište, prilikom čega dolazi do određenih poremećaja u cjenovnicima.

“Mislim da to neće trajati dugo, jer su stigli ljepši dani, sjetva je obavljena na popriličnom broju površina i stanje usjeva prerano posijanih žitarica je ipak zadovoljavajuće”, ističe Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH je potvrdio da je situacija u FBiH ista kao i u RS.

“Cijene žitarica rastu iz dana u dan i očekuje se da će rasti i ubuduće”, rekao je Bićo.

On naglašava da je BiH zemlja apsurda, jer kukuruz koji se uvozi plaća se po mnogo većoj cijeni, dok su domaći proizvođači ugroženi, jer ne mogu prodati svoje proizvode po realnoj cijeni.

RTV Slon/Nezavisne

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!