30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Da li znate šta je manipulacija?

Manipulacija informacijama, posebno na društvenim mrežama vrlo često se koristi kako bi se širile dezinformacije, stvarala zbrka ili uticalo na mišljenje korisnika. Danas postoje čitave organizovane grupe zadužene da vrše manipulaciju putem lažnih vijesti ili kroz komentare na društvenim mrežama, a u cilju stvaranja lažne slike o nekom događaju ili pojedincu.

Korisnici ili botovi (skraćeni naziv za računarski program koji samostalno komunicira sa korisnicima) mogu širiti lažne vijesti, izjave, događaje ili činjenice koje izgledaju autentično, ali su zapravo izmišljene ili izobličene kako bi se stvorila određena percepcija stvarnosti.

Automatski botovi ili lažni profili na društvenim mrežama mogu širiti različite poruke, komentarisati ili dijeliti sadržaj kako bi povećali njegovu vidljivost i uticaj. Ovi botovi često rade u skladu sa određenim agendama ili političkim interesima.

Organizacije ili pojedinci u mogućnosti su organizovati koordinirane kampanje dezinformacija koje zatim šire lažne informacije kako bi se postigao određeni cilj. Manipulacija medijskim sadržajem uključuje i montiranje fotografija i videa kako bi se stvorila lažna slika događaja ili osobe. Često se koriste emocionalni apeli, poput straha, ljutnje ili sažaljenja, kako bi se privukla pažnju i podrška korisnika društvenih mreža.

Da biste se zaštitili od manipulacije informacijama na društvenim mrežama, preporučujemo:

Provjeravajte izvore informacija, razvijajte svoje sposobnosti kritičkog razmišljanja kako biste analizirali informacije i prepoznali potencijalnu manipulaciju. Dijelite samo provjerene informacije. Upotrebljavajte različite izvore informacija i slobodno prijavljujte sumnjive aktivnosti, profile na društvenim mrežama sumnjive fotografije.

Vezane vijesti

TUZLA