20 C
Tuzla
23.05.2024.

Građani lako nasjedaju na lažne objave na društvenim mrežama, primjer navodni video u krugu UKC-a

Svijet interneta je mjesto gdje možemo pronaći mnoštvo informacija, korisnih savjeta, ali i dezinformacija koje vrlo lako mogu izgledati kao „sadržaj kome možemo vjerovati“.

Nedavno je na jednoj FB stranici objavljen video uredak koji govori o navodnom konzumiranju narkotika uposlenika UKC-a i to ispred ove zdravstvene ustanove. Video je postao viralan, a manje od jedan posto gledatelja je moglo zaključiti da se radi o lažnom sadržaju. (Detalji su na dnu članka).

Lažna FB stranica, stotine hiljada pregleda lažnog videa

Video članak koji je objavljen 1. marta, a u njemu navodno dva mladića konzumiraju narkotike, od kada je objavljen, do danas u 10 sati ima 808 lajkova, 347 komentara, 668 dijeljenja i preko 300 hiljada pregleda, što ide u prilog činjenici da je postao viralan.

Portal Crna hronika BA
Foto: Printscreen – broj like, share, comment

Sama informacija i želja da se podijeli nešto što oslikava loše društvo, narušava ugled javne zdravstvene ustanove, njenih uposlenika, pa i originalnog portala sa kojim ova FB stranica ima gotovo pa isti naziv, dovela je do toga da video bude dijeljen, a ne obraćajući pažnju da nije istinit. Odnosno nije tačna informacija da se narkotici konzumiraju ispred UKC-a Tuzla.

Ako na pomenutoj stranici kliknemo na odjeljak „informacije“ vidjet ćemo da je kreirana tek 28. februara i da ima tek 266 pratitelja. Uredu, nije zabranjeno da neka stranica bude „mlada“, tek kreirana, ali treba imati jasan cilj, informacije i ozbiljnost u kreiranju kako bismo znali da plasira istinit sadržaj.

Portal Crna hronika
Informacije FB Stranice Crna Hronika BA koja nema informacije o Adminima niti kontak

Postoji razlika između portala i Facebook stranice

Web portal sa legitimnim porijeklom i odjeljkom „Impressum“ kreiraju ozbiljni mediji koji stoje iza svojih objava. Stranice na društvenim mrežama može kreirati ko god poželi i, nažalost, objavljivati sadržaj koji poželi. Bez zakonske regulative, odgovornosti za klevetu, gdje se sve svede na eventualnu prijavu drugih korisnika društvene mreže. Tačno je da facebook ima određene filtere gdje ne mogu biti objavljeni pornografski i snimci koji upućuju na pedofiliju, ali ta regulativa ne ide daleko kada za samo nekoliko minuta posla nekome možete narušiti reputaciju.

Kako znamo da su informacije u ovom videu lažne?

UKC Tuzla smješten je na brdu iznad naselja Brčancka Malta i ulice Armije RBiH, pored ove zdrvastvene ustanove, odnosno u njenom krugu ne protiče rijeka kako se može vidjeti na videu. (fotografija ispod).

Portal Crna hronika BA
Foto: Printscreen – rijeka koja nije u krugu UKC-a Tuzla

Kako provjeriti da li je sadržaj/informacija lažna?

Video sadržaji su primamljivi, laki za konzumiranje i gledateljima stavljaju fokus na radnju, opis, a ne na detalje, pa često nam promaknu činjenice koje nisu tačne. Kao što odgledamo milione Hollywoodskih filmova, a ne uočimo greške sa snimanja.

Prvo što trebamo uraditi kada želimo provjerovati da li je istinit sadržaj koji gledamo, jeste da provjerimo onoga ko ga je objavio. Znate kako poslovica kaže „Nije bitno šta je rečeno, nego ko je rekao.“

Na legitimnim portalima i pisanim medijima trebali bi imati odjeljak „Impressum“ gdje nam stoje jasni podaci o porijeklu medija, vlasniku, upravljačkoj strukturi, kontaktu i sl.

RTV Slon Tuzla
Foto: Impressum web portala rtvslon.ba

Zašto vjerovati i dijeliti sadržaje ovog tipa?

Prije nego povjerujemo, podijelimo, komentarišemo, pa i lajkujemo neki sadržaj trebamo provjeriti njegov izvor. Danas momci koji nam nisu poznati, sutra vi!

Cijelu emisiju o širenju dezinformacija na društvenih emisija RTV Slon pogledajte na linku ispod.

Vezane vijesti

TUZLA