15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Berbić: Građani Tuzle, možete mirno piti vodu

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija o neispravnosti vode za piće u Tuzli i zdravstvenim problemima koji su time uzrokovani oglasili su se iz JKP “Vodovod i kanalizacija” navodeći da je riječ o dezinformacijama.

“Građani Tuzle možete mirno piti vodu jer je ona istog kvaliteta kao i prije deset godina. Ovo je pokušaj napada na JKP Vodovod i kanalizaciju Tuzla i pokušaj da se unese nemir među građane. Ovdje je riječ o čistoj dezinformaciji i neka vrsta specijalnog rata koji se vodi protiv građana Tuzle”, rekao je na press konferenciji Aid Berbić, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

Dodao je da je podnio prijavu protiv osoba koje su učestvovale u širenju ovih dezinformacija.

“Sada je na MUP-u da provede istragu  koja će pomoći u rasvjetljavanju ovog slučaja jer je ovo pokušaj da se unese nemir među građane jer je u protekla tri sata nastala pomama za kupovinom vode u marketima”, kaže Berbić.

 

Vodovod i kanalizacija Tuzla posjeduje sopstveni laboratorij u njemu se nalaze dva laboratorija za fizičko – hemijsku kontrolu kvaliteta vode i mikrobiološku ispravnost vode, pojasnili su iz Vodovoda.

“Danas je uzeto sedam uzoraka vode iz naselja Brčanska Malta, Par Selo, Miladije, Moluhe, a analiza je pokazala ispravnost vode. Znači, čitav grad je pokriven analizama o ispravnosti kvaliteta vode, a pored naših laboratorija Zavod za javno zdravstvo TK kontroliše ispravnost vode i to rade na sedmičnom nivou”, rekao je Senad Čičkušić, šef odjela za laboratoriju i uzorkovanje JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

Dodao je da prethodnih devet godina u Tuzli nisu zabilježeni parametri koji narušavaju kvalitet vode za piće, a mjesečno se uradi oko 300 analiza. Istakao je i da je samo u 2023. godini urađeno 3.246 analiza.

Vezane vijesti

TUZLA