8 C
Tuzla
25.02.2024.

Delegacije njemačkog Ministarstva odbrane i Oružanih snaga posjetile MO i OS BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenikom za politiku i planove Mijom Krešićem primio je 19. decembra 2022. godine u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa parlamentarnim državnim sekretarom Siemtje Möller.

Istovremeno, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa zamjenikom za resurse generalmajorom Gojkom Kneževićem, u službenu je posjetu primio načelnika odbrane SR Njemačke generala Eberharda Zorna.

Na sastancima je razgovarano o vojnoj saradnji dviju zemalja, bh. putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, dosadašnjem i budućem doprinosu oružanih snaga dviju zemalja u operacijama podrške miru, kao i značaju EUFOR-ove misije Althea u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te njenom uticaju na Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje Zapadnog Balkana, posebno u kontekstu rata u Ukrajini.

Ministar Podžić je izrazio zahvalnost parlamentarnom sekretaru Möller na različitim projektima kojima Vlada SR Njemačke pomaže MO i OS BiH, uključujući i školovanje pripadnika OS BiH na njemačkim vojnim školama, kao i saradnju na području verifikacije i kontrole naoružanja. On je posebno istakao da je SR Njemačka značajan donator za MO i OS BiH, sa naglaskom na uređenja infrastrukture na nekoliko vojnih lokacija, u vrijednosti od 1,1 milion eura, što je projekat čija je realizacija upravo u toku.

Gosti iz Njemačke izrazili su podršku BiH na njenom evroatlantskom putu. Posebno je pozdravljena činjenica da je Bosni i Hercegovini konačno dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što mapira BiH kao perspektivnu zemlju i šalje poruku da je država ostvarila određen nivo političke ekonomske i pravne stabilnosti.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić.

Vezane vijesti

TUZLA