15 C
Tuzla
23.02.2024.

Dok nova odluka ne bude službena, građani iz BiH će granicu sa Hrvatskom prelaziti po starim pravilima

Iako su zvaničnici Hrvatske jučer informisali javnost o promjeni mjera za ulazak građana zemalja trećeg svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegvina, građani BiH e određeni period i dalje morati postuopati po starim pravilima kada je u pitanju prelazak granice.

Na jučerašnjoj press konferenciji prtisutnima se obratio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović te je naglasio da državljani BiH neće morati unaprijed rezervisati i plaćati smještaju ukoliko turističlki putuju u Hrvatsku.

Ono što je bitno naglasiti jeste da ova odluka, prema zvaničnim informacijama važi od 1. jula, ali ona još uvijek objavljena u Službenim novinama Republike Hrvatske te se zbog toga ona ne može provoditi.

Međutim, očekuje se da će odluku uskoro biti objavljena u Službenom listu Hrvatske i kada se to desi ona će biti na snazi.

Podsjećamo, ostale mjere koje važe za državljane BiH ostaju i dalje na snazi.

Svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Građani koji ne ispunjavaju ove uslove i dalje će prilikom prelaska granice morati pokazati negativan PCR test ili antigenski test.

Vezane vijesti

TUZLA