7 C
Tuzla
01.03.2024.

Dvadeset minuta slobodnog vremena mjesečno i miran san: Ruke na dojke!

Oktobar godinama unazad obilježavamo kao mjesec ženskog zdravlja, bojimo ga u rozu boju kao znak solidarnosti ali i skretanja pažnje na jedan od najčešćih karcinoma koji odnosi živote žene – karcinom dojke. Važni su, jako su važni preventivni i redovni pregledi, a jednu vrstu takvog pregleda možemo raditi same, svaki dan ako treba. Samopregled dojki. No, znamo li ga ispravno raditi? Samopregled dojki, ultrazvuk i mamografija su zlatni standardi za rano otkrivanje karcinoma dojke. Ali šta ako obolimo i želimo uraditi rekonstrukciju nakon operativnog zahvata?

Prema procjenama (jer Bosna i Hercegovina nema registar oboljelih) u našoj zemlji svake godine od karcinoma dojke oboli između 1.600 i 1.800 žena. U Tuzlanskom kantonu prosječno njih 180.

Shvatajući važnost ove teme ali i sve tabue koji je prate, čitatljice portala RTV Slon pitali smo koliko često rade samopregled dojki.

Samopregled dojki – kada ga trebamo raditi i na šta trebamo obratiti pažnju?

Upitnik je ispunilo 28,6 posto žena u starosnoj dobi od 18 – 25 godina, 14,3 posto u starosnoj dobi od 25 do 35 godina, 28,6 posto žena u dobi od 35 – 45 isto kao i kategoriji od 45 – 55 godina. Žene starije od 55 godina se nisu odazvale našem pozivu (što nas u istovremeno i ohrabruje i zabrinjava jer činjenica je da se dobna granica karcinoma dojke pomakla ka osobama mlađe životne dobi, ali istovremeno – najviše oboljelih je upravo u kategoriji 55+). Pitali smo vas da li redovno obavljate samopreglede dojki: 71,4 posto ispitanih je reko DA, 14,3 posto je reklo da radi samopreglede ali da nisu sigurne da to ispravno rade i 14,3 posto je reklo da ne radi samopreglede i da jednostavno nemaju tu naviku. Zanimalo nas je šta sve prema ocjeni naših čitateljki pregledamo u tzv. „samopregledu“ – 85,7 posto žena u našem ispitivanju je reklo da prilikom samopregleda dojki trebamo pregledati dojke, okolno tkivo i pazušne jame, što je podatak kojim su zadovoljni i medicinski profesionalci.

Ako ste i vi među 14,3 posto naših čitateljki koje rade samopregled dojki ali niste sigurne da li ga radite na ispravan način evo i par savjeta stručnjaka. Pregled uvijek radite poslije tuširanja u ležećem ili stojećem položaju sa rukom podignutom iznad glave. Jako je važno da samopregled dojki radite četvrti dan nakon menstruacije kada grudi nisu otečene, bolne ili kad nisu pod normalnim hormonalnim promjenama. Samopregled dojki radite na način da vrhovima prstiju (jagodicama) blago pipate cijelo tkivo dojke. Prste pomjerajte od vanjskog dijela dojke kružnim pokretima u smjeru kretanja kazaljke na satu ka bradavici. Prepipajte cijelu dojku i okolno tkivo kao i pazušne jame. Nakon što završite pregled jedne dojke, zamjenite ruke i ponovite isti postupak i na drugoj dojci. Za kvalitetan samopregled obje dojke potrebno je samo dvadesetak minuta.

Vrlo važan podatak: svaka kvržica ili čvorić nije karcinom dojke! Ukoliko napipate kvržicu koja vas boli i koja se pomjera unutar tkiva možete odahnuti – takva promjena nije rak! Kvržica za koju se sumnja da je karcinom skoro uvijek je fiksirana za podlogu, ne može se pomaknuti prilikom dodira i nije bolna.

Ipak, u slučaju da otkrijete bilo kakvu promjenu savjetujemo da u dogovoru sa ljekarom uradite i dodatne pretrage, UZ, mamografiju i tumor markere.

Kada preventivno raditi UZ i mamografiju?

Čitateljke portala rtvslon.ba pitali smo ko i kada, koliko često, treba raditi ultrazvučni ili mamografski pregled. Tuzlanke smatraju da mamografiju trebaju raditi žene u dobi između 38 i 40 godina ili starije, žene kojima je neko od srodnika bolovao ili boluje od karcinoma, one koje sumnjaju na neke promjene, žene kojima to preporuči ljekar bez obzira na godine. Također, bilježimo  i stavove da bi mamografiju trebale raditi sve žene, dok za ultrazvuk, naše čitatljke kažu da bi ga trebale raditi žene mlađe od 40 godina ili one koje imaju sumnju na neku promjenu na dojkama, ali i sve žene koje vode računa o svom zdravlju.

 Porazni podaci o preventivnim pregledima

U sklopu provedenog istraživanja zanimalo nas je da li žene idu na UZ ili mamografske preglede: DA je reklo 28,6 posto ispitanih naspram 71,4 posto ispitanih koje su imale negativan odgovor, što znači da svaka sedma žena nikada nije bila na nekom od ovih pregleda! Razlozi zbog kojih nisu uradile ni jedan od pregleda, prema rezultatima istraživanja su: da su premlade za takvu vrstu pregleda, da nemaju pozitivnu porodičnu anamnezu ili da se nisu pregledale zbog dugih listi čekanja na mamografski pregled u javno -zdravstvenim ustanovama. Ako znamo da se na globalnom nivou procjenjuje da će jedna od sedam žena tokom života oboljeti od raka dojke – vrijeme je za ozbiljnu reakciju i zdravstvenog sistema ali i nas samih.

Promjene koje su crveni alarm i zahtjevaju hitan pregled

Karcinom dojki najčešće se javlja na gornjem, vanjskom dijelu dojke, ali se može pojaviti i bilo gdje na dojci. Ovo su znaci koji nas bez odlaganja trebaju odvesti na pregled: čvor ili više čvorova, kvržica ili zadebljanja u bilo kojem dijelu dojke;  promjene na koži dojke poput nabora, crvenila, ili rupica; iscjedak iz bradavica bilo koje boje (proziran, sukrvičav, krvav…); uvučena bradavica koja prije nije bila takva; uvečanje ili otečenost jedne dojke ili jednog dijela dojke; čvorić u pazušnoj jami.

Ponavaljamo vrlo važan podatak: svaka kvržica ili čvorić nije karcinom dojke! Ukoliko napipate kvržicu koja vas boli i koja se pomjera unutar tkiva možete odahnuti – takva promjena nije rak! Kvržica za koju se sumnja da je karcinom skoro uvijek je fiksirana za podlogu, ne može se pomaknuti prilikom dodira i nije bolna.

Ipak – ako imate bilo kakvu sumnju – ne odlažite odlazak ljekaru!

Sve što niste znali ili smjeli pitati – rak grudi tema je prošlomjesečne epizode podcasta Taboo Show.

Ruke na dojke – pregledaj se!

Ranom dijagnozom i oridnacijom savremenih terapija kod značajnog broja žena – rak dojke je izlječiv. Rana dijagnostika i detekcija ključ su uspjeha u liječenju.

I kad sve ovo znamo, zašto nam je rak dojke još uvijek taboo tema? Ko nam daje „krivi“ gen? Ako može Angelina Joli, mogu li i ja? Zasniva li se ženstvenost na dojkama? Seksualnost vs. samopouzdanje: Jesam li poželjna (samoj sebi)? Šta trebamo znati o estetskoj/rekonstruktivnoj hirurgiji dojki? Sve su to pitanja na koje odgovore donosimo u sedmoj epizodi podcasta „Taboo Show“. Sagovornik epizode je prof. dr. med. sci.  Mufid Burgić, specijalista plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije iz Ordinacije „Estetika Burgić“. Ukoliko smo vas zaniteresirali, snimak sedme epizode možete pogledati na linku u produžetku teksta.

 

 I zapamtite: “Dugujete sebi ljubav koju tako slobodno dajete drugim ljudima.”

Za sva vaša pitanje, dileme, reakcije, savjete, teme o kojima želite govoriti pišite nam na [email protected].

 

Vezane vijesti

TUZLA