Eichhorst apelovala na pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst telefonski je razgovarala sa liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, te sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je veliku zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije Bosne i Hercegovine. Naglasila je potrebu da se prestane sa “razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem”. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

Direktorica Eichhorst ponovila je opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom, od 27. do 30. oktobra, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.