Enver Bijedić: SDP, SBB, PDA i Naša stranka pokušavaju uspostaviti parainstitucije krnju Skupštinu i birokratsku Vladu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Grupa nezadovoljnih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona pokušala je posljednjeg dana prošle godine srušiti Ustavni poredak Federacije BiH, nelegalno zaposjesti Skupštinu i oboriti Vladu TK. To im, kao što je poznato, nije uspjelo, stoji na početku saopćenja predsjednik SDBiH Envera Bijedića.

”Nakon neuspjelog puča, grupa nezadovoljnih zastupnika iz reda SDP, SBB, PDA i Naše stranke pokušava uspostaviti parainstitucije – nekakvu krnju Skupštinu i birokratsku Vladu TK, bez ministara. Poturaju to pod frazom da u Tuzlanskom kantonu „djeluju dvije Skupštine i dvije Vlade TK“.

Uzaludan je i ovaj pokušaj pučista, jer građani znaju da postoji samo jedna Skupština i samo jedna Vlada TK, one koje su legalno izabrane, uz poštovanje Ustava, zakona i svih legalnih procedura. Sve ostalo je nelegalno.

Postoji i inicijativa za smjenu legalne Vlade TK, ali je ona upitna, zbog pokrenute apelacije kod Ustavnog suda Federaije BiH – zbog narušavanja vitalnog nacionalnog interesa.

Pučisti očigledno ne mare za Ustav, zakone i procedure, pa ne žele čekati da se okonča postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Zbog toga se služe prljavim trikovima, skrećući pažnju sa svojih nezakonitih pokušaja državnog udara i stvaranja paralelnih instirucija.

Zbog antiustavnog i protuzakonitog djelovanja zastupnika SDP, SBB, PDA i Naše stranke već su nadležnim institucijama predate krivične prijave. Očekujemo od pravosudnih organa hitno postupanje i sankcioniranje pučista, kao i reakcije OHR-a, CIK-a i svih drugih nadležnih domaćih i međunarodnih institucija,” zaključuje predsjednik SDBiH Envera Bijedića.