7 C
Tuzla
13.04.2024.

EU isporučila novu donaciju medicinske opreme za BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler uručio je danas u Sarajevu medicinsku opremu koju je donirala Evropska unija za medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na pandemiju COVID-19.

Vrijednost donacije iznosi oko 1,3 miliona eura i uključuje 28 respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih oksimetara, koji će biti distribuirani medicinskim ustanovama širom BiH.

Sattler je rekao da smo još daleko od pobjede nad koronavirusom koji sve više pogađa mlade, zbog čega je potreban poseban oprez i poštivanje preporuka nadležnih institucija.

– Zato smo danas ovdje da uručimo veliku pošiljku medicinske opreme za BiH, a Evropska unija ostaje najlojaniji partner bh. građana – dodao je Sattler.

Primopredaji je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković koja je zahvalila Evropskoj uniji na donaciji i stalnoj podršci koju pruža BiH.

Istakla je da to predstavlja siguran znak da je BiH ozbiljan kandidat za punopravno članstvo u EU u ne tako dalekoj budućnosti.

Oprema je nabavljena u okviru projekta koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacije (UNDP), a rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera navela je da su ponosni što su partneri Evropske unije u pružanju strateške podrške BiH tokom pandemije.

Danas uručena oprema je dio pomoći Evropske unije za BiH za borbu protiv koronavirusa ukupne vrijednosti sedam miliona eura.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA