-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Faruk Hadžić o zatvaranju u FBiH: Ključno je ne ponoviti greške iz prošle godinne

Ukoliko se zaista danas donese odluka o zatvaranju FBiH na dvije sedmice (ili duže), ključno je ne ponoviti greške iz prošle godine, koje su nas koštali velikog broja otkaza, poručio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Pomoć privredi treba biti hitna i dovoljno finansijski snažna. Neto plata od 600 KM treba biti osnova za pomoć preduzećima, koja će biti direktno pogođena zatvaranjem. Vidjeli smo da pomoć od 244 KM za doprinose nije bila dovoljna”, smatra on.

Napominje da obrtnicima treba privremeno, za cijelu ovu godinu, promijeniti način obračuna i vezati ga za minimalnu neto satnicu u FBiH, a ne kako je sada prosječnu bruto platu iz prošle godine. Nedopustiva greška je bila povećati im doprinose u ovoj godini, to se hitno treba ispraviti.

Također, veliki broj preduzeća je već istrošio svoje rezerve prošle godine da pomogne sam sebi tokom krize. Teško je očekivati da će opet sada oni biti u prilici da pomognu sami sebi.

“Ukoliko nema dovoljno novca, zadužite se, kao što je trebalo prošle godine i pomozite privredi, jer je skuplje kasnije podizati ponovno sve ispočetka”, poručuje.

Dodaje da se ova kriza ne može riješiti bez kresanja izdataka preglomaznog javnog sektora. Jednostavno je bilo na granici održivosti i prije krize. Ako već trebate smanjivati plate, ne dirajte one do 1.000 KM, već one koje su značajno više. Time neće doći do pada potrošnje. Javni sektor treba znati da bez privrede nema ni njima plata.

“Nemamo više iste startne osnove kao prošle godine u ovo doba. Danas je 800 miliona KM manje naplaćenih poreza u BiH, 16.500 više otkaza u FBiH, istrošene rezerve preduzeća i značajan pad potrošnje i ekonomske aktivnosti”, ističe Hadžić, piše Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA