16.7 C
Tuzla
23.05.2022.

Filmski profesionalci upozoravaju na loše stanje u bh. kinematografiji

Iako su u 25 godina filmovi bosanskohercegovačkih autora i produkcija imali veliki međunarodni uspjeh i odjek u svijetu te tu oblast učinili najuspješnijom u međunarodnim okvirima, kinematografija u uvjetima u kojima danas funkcionira vrlo teško preživljava i opstaje, upozoravaju iz Udruženja filmskih radnika u BiH.

Kako navode, suštinski razlog za ovakvo stanje je institucionalno nerazumijevanje njenih potreba kao i potpuna institucionalna nesposobnost u donošenju strategija i planova za razvoj, koji će biti u skladu s onim što se dešava u zemljama okruženja i u Evropi.

– U takvoj situaciji promjene bi trebale dolaziti iz Vlade Federacije i Federalnog ministarstva kulture i sporta te biti aktivni pokretač inicijative donošenja novog Zakona o kinematografiji, formiranja Audiovizualnog Centra na nivou Federacije, te daljnjeg uključivanja BiH u različita međunarodna filmska udruženja i inicijative – stava su.

Napominju da Fond koji vodi to ministarstvo ima najmanji budžet u Evropi, a šest godina već nije organiziran sastanak s članovima Udruženja filmskih radnika i drugim strukovnim udruženjima.

Udruženje filmskih radnika i druga strukovna udruženja su posljednjih šest godina imali više kontakata i sastanaka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem kada je razgovarano o donošenju zakona i promjeni institucionalnog okvira za rad u audiovizualnom sektoru, ali to se još nije dogodilo.

– Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BIH, je danas jedina zemlja u Evropi u kojoj se strateške odluke za razvoj kinematografije donose u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. To je model koji je i u Evropi i u svim zemljama okruženja, odavno napušten – podvukli su.

Zbog nagomilanih problema zatražili su od premijera Novalića da u najkraćem roku pokrene postupak usvajanja Zakona o kinematografiji i konkretan dijalog sa predstavnicima struke koji će rezultirati promjenama u toj oblasti.

– Također, tražimo od Vlade Federacije i Federalnog ministarstva kulture i sporta smjenu svih članova Upravnog odbora Fondacije i izbor novih članova koji će imati podršku Udruženja i raditi u interesu struke – saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

POSLJEDNJE DODANO