20 C
Tuzla
02.12.2023.

Forum žena KO SDP BiH Tuzla: Bezobrazno ponašanje nad zastupnicom TK od aktuelnog predsjednika Skupštine TK!

Osnovna karakteristika aktuelnog predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića, je da, gotovo uvijek, ima neprofesionalan komentar, naspram prava i dužnosti propisanih Poslovnikom Skupštine TK, na postavljena zastupnička pitanja i inicijative bez obzira da li su ista bila upućena premijeru, bilo kojem članu Vlade ili organima koji su nosioci javno-pravnih ovlaštenja iz kantonalne nadležnosti, stoji na početku saopćenja Foruma žena KO SDP BiH Tuzla.

”To se desilo i na posljednjoj sjednici na kojoj je na pitanje jedne od zastupnica, koja se tek vratila sa porodiljskog odsustva: „Zašto nije održana septembarska sjednica?“, koje je bilo upućeno njemu, odgovorio vrlo neprofesionalno.

Naime, odgovor predsjednika, ni ovaj put, nije bio u skladu sa funkcijom koju obnaša i blago rečeno bio je nasilan. Ustvari, zastupnica je bila izložena bezobraznom verbalnom ophođenju od strane čovjeka koji treba da vodi sjednicu u skladu sa principima najboljih praksi demokratskog parlamentarizma i odredbama Poslovnika Skupštine TK.
Na neprimjereno ponašanje predsjednika reagovala je zastupnica Skupštine TK Azra Okić, ali i tada je predsjednik odgovorio, u svom uobičajnom stilu, tj.: „Hvala zastupnice ženskih ljudskih prava u Skupštini TK“.

Ne znamo, niti želimo da znamo, koji cilj aktuelni predsjednik želi da postigne ovakvim ponašanjem!? Možda da nas uplaši, obeshrabri, ponizi ili je to, jednostavno, „samo“ jedna od njegovih loših karakternih osobina!? Ali znamo da je ovakvo ponašanje nedopustivo!

Naime, Forum žena KO SDP BiH Tuzla, smatra da ovakvim ponašanjem aktuelni predsjednik Skupštine TK, Žarko Vujović, predstavlja ozbiljnu prepreku, za mogućnost žena da ravnopravno učestvuju u politici, a samim tim i ozbiljnu prijetnju narušavanja ženskih ljudskih prava. Smatramo, da je došlo vrijeme da, jednostavno, odstupi od „predsjedničke funkcije“.” – stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA