12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

/FOTO/ Ispraćena 346. generacija maturanata Behram-begove medrese u Tuzli

Svečanom šetnjom učenika završnih razreda tuzlanskim ulicama, ispraćena je 346. generacija maturanata Behram-begove medrese iz Tuzle.

Njih 120 maturanata na Kapiji, mjestu ubistva tuzlanske mladosti, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali su počast stradaloj mladosti, a posjetili su i harem Džindić džamije gdje su ukopani bivši profesori ove školske ustanove: Abdulah Budimlija, Besim Čanić i Kemal Bajramović.

Prigodna akademija povodom završetka školovanja 346. generacije bit će upriličena sutra u Koncertnoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Elma Polutak, maturantica Behram-begove medrese u Tuzli istakla je kako je ovaj dan čekala četiri godine.

“Veoma sam uzbuđena, iščekivali smo četiri godine ovu šetnju i drago mi je što sam upisala medresu i što sam bila dio ovoga, i ostat će mi u lijepom sjećanju”

“Danas smo pričali s kolegama, osjećaji su podijeljeni, radosni smo i uzbuđeni što završavamo, a s druge strane i tužni jer je tako brzo prošlo i imamo osjećaj kao da smo jučer upisali medresu”, kazao je Ismar Sarajić, maturant Behram-begove medrese u Tuzli.

Merzija Kasumović, profesorica u Behram-begovoj medresi pored radovanja osjeća i dozu sjete, jer ispraća devetu generaciju, a ove godine prvi put je ispratila svoje odjeljenje.

“Osjećaji su pomiješani, u isto vrijeme ponosni smo što ispraćamo još jednu generaciju, a također ima i doza sjete što se rastajemo jer su bili vrijedna generacija. Što se tiče aktivnosti koje slijede, nakon šetnje imamo matursko sijele u kojem će oni sa programom predstaviti se profesorima, ustvari oprostiti se od profesora. Sutra je razduživanje od njihovih internatskih obaveza i zaduženja”, kazala je Merzija Kasumović, profesorica akhlaka u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO