31.7 C
Tuzla
18.06.2024.

Huremović: Ključno je da sloboda medija ne bude iskorištena kao sredstvo propagande

Javni elektronski mediji posebno bi se trebali pridržavati svoje obaveze nepristranog i uravnoteženog izvještavanja za sve stranke i kandidate, istaknuto je na otvaranju konferencije “Odgovornost medija u izbornom procesu” koja se održava danas u Sarajevu u organizaciji Federalne novinske agencije (FENA) i Misije OSCE-a u BiH.

Šef Misije OSCE-a ambasador Brian Aggeler izjavio je da su pošteni i transparentni izbori kamen temeljac uspješne demokratije i njeguju legitimitet i povjerenje javnosti u politički sistem, te da je od ključne važnosti da izborni proces u BiH podržava najviše standarde transparentnosti i štiti temeljna prava njenih građana.

Dodao je da je izborna administracija složen i osjetljiv proces koji zahtijeva visok stepen profesionalnosti i integriteta ne samo od CIK-a, već i od političkih stranaka, civilnog društva, pravosuđa, organa za provedbu zakona i medija.

– Misija OSCE-a u BiH poziva vlasti, izborne institucije u BiH i medije da razmotre preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava u svjetlu daljnjeg jačanja izborne transparentnosti – poručio je Aggeler.

Dodao je da su se države članice OSCE-a, uključujući BiH, složile da ispunjavanje obaveza OSCE-a, uključujući one koje se odnose na izbore, nije unutrašnja stvar, već da se treba smatrati pitanjem od međunarodnog interesa.

Aggeler je podsjetio da je povjerenje građana u demokratske institucije u nekim zemljama zapadnog Balkana, uključujući BiH, vjerovatno na najnižem nivou, a da u istraživanju koje je OSCE proveo prije nekoliko godina nijednoj izbornoj instituciji u Bosni i Hercegovini nije vjerovalo više od 16 posto građana.

Istakao je da bi taj nedostatak povjerenja u demokratski proces trebao biti alarm za sve nas da je ključno da vlasti ozbiljno shvate ova pitanja i provedu mjere koje jačaju integritet izbornog procesa i vraćaju povjerenje građana.

Konferencija  "Odgovornost medija u izbornom procesu"
Foto: Fena

Aggeler je naveo da Misija OSCE-a u BiH potvrđuje svoju predanost bliskoj saradnji s vlastima, tijelima za upravljanje izborima, medijima, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima na podršci i promociji transparentnih izbora u BiH.

Direktor FENA-e Elmir Huremović rekao je da su nedavni izborni ciklusi širom svijeta pokazali stvarne mogućnosti novih tehnologija kada je vještačka inteligencija korištena za stvaranje i širenje ciljanih kampanja dezinformacija, koristeći algoritme društvenih medija za uticaj na javno mijenje u neviđenim razmjerima.

Naglasio je da su te kampanje, koje su često širile netačne informacije, bile osmišljene da iskoriste političke podjele, pokazujući kako se tehnologija može lako upotrijebiti za potkopavanje demokratskog procesa.

– Suočeni s takvim izazovima, uloga novinskih agencija postaje sve važnija. Kao izvor informacija, novinske agencije imaju dužnost djelovati kao arbitri istine u informacijskom ekosisitemu. Njihova misija dostavljanja tačnih i nepristranih vijesti ključna je u borbi protiv dezinformacija i u edukaciji javnosti, čime se štiti demokratski proces – rekao je Huremović.

Kazao je da FENA-u kao vodeću novinsku agenciju na ovim prostorima, predanost da prenosi nepristrasne, tačne i pravovremene vijesti postavlja kao čvrstu branu protiv poplava dezinformacija koje prijete potkopavanjem demokratskog društva.

– Ključno je da sloboda medija ne bude iskorištena kao sredstvo propagande, posebno one koja se koristi protiv političkih subjekata, etničkih i vjerskih  grupa, pa i same države i svih njezinih građana – poručio je Huremović.

Pozvao je da potvrdimo predanost ideji da medijskim prostorom upravljaju profesionalci, a ne političari i velike tehnološke kompanije koje su gotovo ovladale svijetom uz pomoć svojih pretraživača i društvenih mreža i platformi.

Cilj današnje konferencije je ukazati na opasnosti koje zbog sve masovnije zloupotrebe novih tehnologija prijete medijima i demokratskom okruženju u BiH, o čemu će biti govora na dvije panel diskusije.

Vezane vijesti

TUZLA