18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

U nedjelju dženaza u odsutnosti u mezarju Veljaci

U Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja bit će obavljena dženaza u odsutnosti za ubijene i nestale Bošnjake 1992. godine. Medžlis Bratunac 18 godina organizuje ”Dane sjećanja na genocid 1992-1995”, a ove godine neće biti ukopa posmrtnih ostataka žrtava. U ovom mezarju je do sada ukopano 316 žrtava, a oko 400 u drugim mezarjima širom BiH. U okviru Dana sjećanja na genocid bit će organizovane brojne aktivnosti.

”Spremni smo za dženazu, kompletan program će biti organiziran, klanjat će se dženaza za one koje možda nikad nećemo pronaći. Znamo da je najveća masovna grobnica u Evropi rijeka Drina i samo je mali broj ljudi pronađen, oni koji su plovili Drinom ‘92 godine i koje je Drina ostavila nakon plovidbe u Sremskoj Mitrovici, u Beogradu i dalje niz njezin tok”, navodi Elvir ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac.

Admir Velić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Bratunac kaže da je 9. maj Dan pobjede nad fašizmom. Nažalost, 1992. godine fašisti u Bratuncu su naselje Glogovu okupirali, stanovništvo satjerali pored centralne džamije u Glogovi i tu je izvršena egzekucija 65 ljudi, tu je pronađena masovna grobnica, podsjeća on. Posjetit će ovo stratište.

”Desetog maja imamo Suhu, također obilježavanje masovne grobnice i pada tog naselja, a 11. maja započinjemo cjelodnevni program, posjeta svih mjesta gdje su Bošnjaci stradali. Cijeli grad je pao 11. maja kada su svi Bošnjaci satjerani na gradski stadion”, navodi Velić.

Vezane vijesti

TUZLA