20.5 C
Tuzla
23.05.2022.

/FOTO/ Otvorena izložba “Memorijalna stabla u kulturnom krajoliku Tuzlanske regije”

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Muzej istočne Bosne Tuzla danas su upriličili otvorenje izložbe “Memorijalna stabla u kulturnom krajoliku Tuzlanske regije”, autora mr.sc. Kasima Memića, viši kustos-biolog, mr. Semira Hadzimusića, historičara i mr.sc. Rusmira Djedovića, geografa.

Izložbu je proglasio otvorenom prof. dr. Muhamed Omerović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Izložba je rezultat projekta terenskog istraživanja i dokumentovanja 20 lokaliteta sa memorijalnim stablima, grupama stabala i memorijalnim parkovima i alejama, od kojih je za izložbu odabrano 16 lokaliteta. Neki od lokaliteta proglašeni su nacionalnim spomenicima BiH (Hrastova šuma u haremu stare džamije u Priluku, Stari hrast kod pravoslavnog hrama u Požarnici) ili se nalaze uz nacionalni spomenik (Stari orah kod kuće Čamdžića u Puračiću).

Uz izložbu isti autorski tim pripremio je i katalog, a posjetioci pored panoa imaju priliku vidjeti originalne primjerke lista i ploda od nekoliko memorijalnih stabala. Izložba koja se nalazi u Biološkoj zbirci u Tuzli (Turalibegova) ostaje otvorena za posjetioce radnim danom od 9 do 15 sati.

POSLJEDNJE DODANO