-1 C
Tuzla
31.01.2023.

/FOTO/ Vrijedne ruke žena iz Par Sela i ove godine izrađuju adventske vijence

“Za adventski vijenac trebaju nam četiri svijeće, i neki ukrasi, kao naprimjer jelka i jelen i neke stvari. Treba vam drvo i sada na tom slažete četiri svijeće i sad ukrašavate kako vi hoćete po vašoj volji“ Amanda Vehabović.

Amanda Vehabović ima 11 godina i prvi put izrađuje adventski vijenac. Iako još mlada da razumije poentu izrade vijenca, proces ukrašavanja vijenca za nju predstavlja veliku radost.

Mir, radost, ljubav i nada ono su što je simbolika adventskog vijenca kojeg čine četiri svijeće. Prema jednoj tradiciji, prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja je svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća, znak je približavanja Božića.  Prva svijeća adventskog vijenca upaljena je 27. novembra.

Pored izrade adventskih vijenaca, Udruga žena „Snaga Timuna“  u narednom periodu, do Božića, organizirat će i dodatne aktivnosti.

„Svake nedjelje ćemo imati druženja nakon mise, pred našom crkvom. Ovdje ćemo pored ove radionice, imat ćemo i našu standardnu radionicu u izradi suhih kolača koje ćemo dijeliti našim bolesnim i starim mještanima. Također imati ćemo radionicu za djecu gdje će djeca izrađivati ukrase za bor i čestitke koje će se na Božić će moći preuzeti u crkvi“ rekla je Dubravka Divković, predsjednica Udruge žena „Snaga Timuna“

Bitno je istaći da su adventski vijenci koje izrade vrijedne ruke žena iz Par Sela  na prodaju. Prodajom adventskih vijenaca finansirat će se podjela božićnih i novogodišnjih paketića djeci u ovoj mjesnoj zajednici. Prošle godine podijeljeno je preko 60 paketića, a upravo poklonima kao jednom od simbola Božića, najviše se raduju djeca.

“Meni je decembar čaroban mjesec i u njemu se spremamo za jelku ,kupujmo ukrase- Božić mi označava  nešto veoma veliko. Tada je sva porodica na okupu i pravimo kolače i ostalo i pokloni to se podrazumijeva“ dodala je Anamarija Tomić.

Božić je najradosniji katolički blagdan u kojem  je porodica na okupu. Dočekuju  se i oni koji su otišli od svojih kućnih pragova, i tako ,barem na trenutak, podijeli se radost Božićnih blagdana i bitnost zajedništva na ovim prostorima.

 

 

POSLJEDNJE DODANO