20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Pravoslavni vjernici obilježavaju najradosniji blagdan Božić

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti danas obilježavaju najradosniji blagdan, Božić. Po julijanskom kalendaru Božić se obilježava 7. januara.

Vjerski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, simbolizira rođenje novog života te je obilježen radošću djece i sjećanjem na djetinjstvo. Tokom ovog praznika, vjernici učestvuju u brojnim vjerskim običajima i obredima koji dodatno obogaćuju duhovno iskustvo zajednice.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu, nedaleko od Jerusalima, u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

”Znamo i vjerujemo da nas jednako bole rane i tragedija naše braće i sestara u Ukrajini. Osim ratnih strahota naše braće i sestara u Ukrajini, stradaju od ustavnog nasilja i ustavnog terorizma, nasilja i terorizma kakav nije poznat još od vremena Hitlera i nacizma. Ali ne slučajno, takvo ustavno nasilje i terorizam, želio je nama, iz historije dobro poznati Lav Troicki”, naveo je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

mitropolit dabrobosanski Hrizostom
mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Mitropolit dabrobosanski pozvao je na mir u svijetu na ovaj veliki praznik.

”Osjećamo da je oktobarsko nasilje Hamasa nad braćom, sestrama i djecom, sinova Izrailjevih veliki i podmukao zločin, ali isto tako znamo da je nesrazmjerna i nekontrolisana osveta i srdžba nad jadnim i nedužnim palestinskim narodom Gaze još veći zločin. Osuđujemo sve zločine i osvete i pomolimo se za sve koji stradaju na Bliskom Istoku. Ne budimo navijači u sukobima i ratovima, već mirotvorci molitvama i apelima da ratovi i neprijateljstva stanu”, naglasio je.

Iz Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli naglašavaju da Božić vjernicima treba biti novi početak u kome će ime Hristovo uvijek biti u srcu, da žive s njim i da se trude ispuniti ono što je u Svetom jevanđelju.

jerej Davor Arnaut
jerej Davor Arnaut, treći sveštenik u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

”Samo tako moći ćemo da doživimo svu radost naše vjere i također da budemo Bogu ugodni i ljudima oko sebe prijatni. Naši običaji za Božić su izuzetno lijepi i treba da ih praktikujemo u svakoj prilici, na svakom mjestu gdje god da se nađemo, koliko je to moguće, oni su veoma smisleni”, istakao je jerej Davor Arnaut, treći sveštenik u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Uobičajen pozdrav na Božić glasi: “Hristos se rodi!”, a odgovara se riječima: “Vaistinu se rodi!”.

paljenje badnjaka u Tuzli
Paljenje badnjaka ispred Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli 2024.

Obilježavanje ovog blagdana u Tuzli počelo je paljenjem badnjaka isprd sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodite u Tuzli.

/FOTO/ Uoči Božića: Pravoslavni vjernici u Tuzli zapalili Badnjak

Vezane vijesti

TUZLA