11 C
Tuzla
27.09.2023.

Hidroturbine iz Banovića će proizvoditi električnu energiju na evropskim rijekama: A na bosanskohercegovačkim?

Saradnja firme Voith iz Austrije i firme Banstroj iz Banovića je počela prije par mjeseci i razvija se u dobrom smjeru za obje kompanije.

Zbog ekspanzije gradnje hidroenergetskih objekata u Evropi i svijetu, osim u „najrazvijenijim državama kao što su BIH, Crna Gora, Albanija i Kosovo“, firma Voith je tražila firmu sa kojom bi popravila svoju konkurentnost za turbine malih hidroelektrana na zahtjevnom evropskom tržištu.

Nakon prvih kontakata, došlo je do prvih narudžbi izrade dijelova za turbine malih hidroelektrana. Prilikom nedavne posjete predstavnika firme Voith kompaniji Banstroj, uvjerivši se u našu kompetentnost i kvalitetu, dogovorili smo dalju saradnju, tako da smo pred ugovaranjem izrade kompletnih turbina koja će biti instalirane na rijekama u Austriji i drugim evropskim državama.

Naša zajednička konkurentnost se ogleda kroz tri segmenta, kvalitetu, cijenu i rokove.
Voith ima impresivne reference u hidroenergetici tako da je njihov kvalitet, temeljen na
dugogodišnjem iskustvu u pogledu dizajna i zahtjeva za kvalitetom izrade, neupitan. Sa našim kompetencijama, cijenama i fleksibilnosti pri izradi opreme za mHE ostvarujemo i ova druga dva segmenta konkurentnosti odnosno cijenu i rokove.

”Angažovanjem više firmi iz BiH pri izradi dijelova za turbine u mogućosti smo skratiti vrijeme isporuke kompletnih turbina. Dakle, od ove naše saradnje sa firmom Voith, korist će imati i druge firme u BiH iz sektora metaloprerade. Ovu saradnju sa domaćim firmama iz oblasti metaloprerade smo imali i prije kada smo realizirali projekte mHE u BiH tako da dobro poznajemo tko šta može raditi. Iritira me činjenica da je ekspanzija gradnje malih hidroelektrana u Evropi i svijetu a kod nas je tendencija da se zabrani gradnja istih.
Jesmo li to mi pametniji, dalekovidniji i ekološki osvješteniji od drugih Evropljana? Jesmo li mi to toliko bogati da se možemo odreći ovog resursa? To su pitanja za parlamentarce iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji se trebaju da izjašnjavaju o predlogu zakona o izmjenama Zakona o električnoj energiji, čijim bi se usvajanjem  praktički zabranila gradnja mHE u BiH. O šteti koja će biti napravljena privredi BiH ukoliko dođe do usvajanje ovog zakona u predloženoj  formi smo više puta upozoravali našu javnost, i vlast. Udruženje HIDRO ENERGIJA, čiji sam predsjednik, broji preko stotinu članova. Članovi su firme koje
zapošljavaju nekoliko desetina hiljada radnika koji bi mogli pretrpjeti štetu usvajanjem ovog zakona. Zato upozoravamo parlamentarce i političke subjekte da ćemo pomno pratiti kako će se izjašnjavati vezano za ovaj zakon. Ove desetine hiljada radnika će, na prestojećim izborima odlučivati tko će zastupati njihove interese u parlamentu i vlasti”, navodi Ramo Gutić, dipl. ing. maš., u saopćenju Udruženja proizvođača električne energije iz malih hidroelektrana ”Hidro energija”.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO