23.9 C
Tuzla
15.04.2024.

Ima li razlike između privatnih i javnih vrtića u Tuzli?

Nakon što su se sa početkom korone sve predškolske i školske ustanove našle pred izazovom i novim načinom organizovanja rada, sada se i zvanično sve vratilo u normalnu. Maske više nisu potrebne, dozvoljen je boravak više osoba u jednoj prostoriji, pa tako djeca u vrtićima mogu uživati u svim aktivnostima.

U aktivnostima uživaju i dječica koja pohađaju jednu privatnu predškolsku ustanovu u Tuzli. Ukupno ih je oko 130 u dvije poslovnice ove ustanove, u kojoj se, kako kaže direktor, djeci trude pružiti kvalitetno ispunjen dan u vrtiću.

I javni i privatni vrtići rade pod okriljem Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona i Pedagoškog zavoda. Većina vrtića radi po cjelodnevnom odgojno-obrazovnom programu, međutim mi imamo slobodu da taj program svojom maštom kreiramo na najbolji mogući način“, kazao je Edin Hadžić, direktor privatne predškolske ustanove.

A upravo uz pomoć svoje i dječije mašte, aktivnosti za djecu prave i učiteljice, koje djeci kroz različite igre pokušavaju pružiti znanje iz različitih oblasti života.

Radionice mi osmišljamo po godišnjim dobima, ako je bilo proljeće beremo cvjetiće, lijepimo na papire, pravimo frizure.. Bila nam je lijepa jesen, pa smo imali jako zabavne radionice sa opalim lišćem“, kazala je Lejla Mujkanović, glavna učiteljica u privatnoj predškolskoj ustanovi.

Slične aktivnosti provode se i u javnim predškolskim ustanovama. Sve predškolske ustanove, bilo da su javne ili privatne, dužne su poštovati program kojeg je sačinilo resorno ministarstvo, te se njime voditi i prilikom kreiranja plana i programa za djecu koja pohađaju vrtiće.

Cjeloviti razvojni program je nešto što je doneseno na nivou Ministarstva obrazovanja i nauke TK i moramo ga svi primjenjivati, a kako ćemo ga realizovati je ono u čemu se razlikujemo od privatnih vrtića, odnosno mi odlučujemo kako ćemo provoditi aktivnosti ovog razvojnog programa“, kazala je Sanja Karić, direktorica JU “Naše dijete” Tuzla.

Svi kapaciteti u JU Naše dijete su popunjeni kaže Karić, te dodaje da je tome doprinio i Javni poziv Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, kojim su omogućene subvencije troškova boravka djece u vrtiću.

Roditelji i djeca koji su zadovoljavali kriterije koje je ministarstvo raspisalo su učestvovali u pozivu. Mnogo naših roditelja je podnijelo zahtjev i ostvarili su pravo na subvenciju“, dodala je Karić.

Na ovogodišnji poziv prijavilo se više stotina mladih roditelja, a njih oko 80 ostvarilo je pravo na subvenciju.

Po jednom aplikantu 800 KM je maksimalno koliko se moglo ostvariti. To su programi koje ministarstvo redovno provodi i to će biti i 2023. godine“, kazala je Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK

Upravo više ovakvih poziva za subvencije nedostaje privatnim vrtićima, kaže naš sagovornik s početka priče. On navodi da je veliki broj roditelja želio aplicirati za subvenciju troškova boravka djece u predškolskim ustanovama.

Par roditelja se samo javilo jer je bila otežana procedura za subvencije za boravak djece u vrtiću. A npr. Kanton Sarajevo subveniconira boravak za svu djecu i u javnim i privatnim vrtićima. Od toga vrtići nemaju ništa, ali roditelji imaju što je najbitnije u krajnjoj mjeri“, istakao je Edin Hadžić, direktor privatne predškolske ustanove.

Zbog toga Hadžić poziva nadležne da u budućnosti objavljuju više poziva za subvencije boravka djece u predškolskim ustanovama, jer na kraju, nije bitno da li je dijete u privatnom ili javnom vrtiću, nego je bitno da bude sa svojim vršnjacima i uživa u djetinjstvu.

Vezane vijesti

TUZLA