16 C
Tuzla
26.05.2024.

Predstavnici UNICEF-a i UG „Prijateljice“ posjetili Ministarstvo zdravstva TK

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović primila je jučer u radnu posjetu predstavnike UNICEF-a i Udruženja „Prijateljice“ iz Tuzle.

Kako je tokom sastanka istaknula predstavnica Ureda UNICEF-a iz Odjela za zdravstvo – Rani rast i razvoj djece Aldina Bukva Mahmutović, „UNICEF namjerava jačati usluge u domenu zdravstva. Rani rast i razvoj je multidisciplinaran, te UNICEF teži ka rješavanju problema nedovoljnog broja pedijatara, na detekciji djece, ishrani kao i na mentalnom zdravlju djece“.

Projekat je usmjeren  na edukaciju odnosno jačanje detekcije u vrtićima različitim kreativnim tehnikama, na superviziju odgajateljica, detekciju i prevenciju poteškoća u razvoju kod djece.

Istaknuto je da se u vrtićima već krenulo sa aktivnostima, 37 odgajatelja je obuhvaćeno edukacijom, te je naglašeno da se edukacije vrše i subotom, kao i radnim danima u poslijepodnevnim satima.

UNICEF namjerava raditi sa domovima zdravlja na našem kantonu, prije svega na jačanju ljudskih kapaciteta.

Ministrica Bećirović je pohvalila navedene aktivnosti i dodala da će Ministarstvo zdravstva u okvirima svojih nadležnosti dati punu podršku provedbi ovog projekta.

 

Vezane vijesti

TUZLA