-0 C
Tuzla
31.01.2023.

Invaliditet povećava rizik od nasilja: Nasilje se dešava u kući, na javnom mjestu…

U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja, Informativni centar za osobe sa invaliditetom ”Lotos” realizovalo je predstavu ”Lične priče”. Ono što trpe osobe s invaliditetom pretočeno je u priču i predstavu predstavljenu danas u Narodnom pozorištu Tuza.

Osobe sa invaliditetom trpe nasilje. Različiti su vidovi i situacije koje dovode do toga, pa nisu rijetki slučajevi nasilja kod kuće, u bolnici, na javnim mjestima. Potvrđuju to iz Informativnog centra za osobe sa invaliditetom ”Lotos” i poručuju da se svi moraju potruditi prepoznati nasilje koje je generalno u porastu.

”Ono što je šokantno je da invaliditet povećava rizik od nasilja. Osobe sa invaliditetom vrlo često se susreću sa nasiljem unutar svojih porodica, osim fizičkog i psihičkog nasilja koje je očigledno, tu je i ekonomsko nasilje o kome se malo govori, ali i seksualno itd”, navela je Adisa Kišić, glasnogovornica Informativnog centra za osobe sa invaliditetom ”Lotos”.

O ovom problemu su osobe sa invaliditetom progovorile kroz predstavu ”Lične priče” koja sadrži pet scena.

”Od seksualnog uznemiravanja, konkretno u javnom prevozu nad osobom sa invaliditetom, nemogućnost da osoba sa invaliditetom raspolaže sa svojim primanjima, ličnom invalidninom koje je česta pojava u našem društvu”, istakla je Kišić.

Aktivistica Informativnog centra za osobe sa invaliditetom ”Lotos” Selma Plančić ističe da je nažalost većini osoba sa invaliditetom nasilje svakodnevnica.

”Mi smo tu da pokažemo i na ovaj način da se nasilje uvijek ne dešava tamo nekom drugom, nego da se itetako tiče i nas i cjelokupnog društva”, rekla je ona.

Bila je ovo prilika da osobe sa invaliditetom ukažu na nasilje nad njima, ali i podstaknu javnost i nadležne institucije da se udruže i efikasno rade na rješavanju ovog problema.

POSLJEDNJE DODANO