17 C
Tuzla
22.05.2024.

Italija podržava članstvo BiH u EU: Kandidatski status bit će od koristi za građane, ekonomiju i investicije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se sa direktorom Ureda za jadransku regiju i Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Repulike Italije Andreom Casconeom. Razmijenili su mišljenja o političkoj situaciji u BiH.

Zvizdić je upoznao direktora Casconea sa rezultatima prethodnih izbora i o formiranju vlasti u BiH.

Saglasili su se da su bilateralni odnosi između BiH i Italije dobri i da ima prostora za unapređenje. Direktor Cascone je rekao da Republika Italija u potpunosti podržava članstvo BiH u Evropsku uniju (EU) i NATO.

– Mi Italiju posmatramo kao dio šireg mediteranskog regiona i od velike je važnosti da imamo dobre međusobne odnose – rekao je tokom susreta Zvizdić i izrazio očekivanje da će Vijeće EU na sjednici 15. decembra odobriti kandidatski status za BiH.

Zahvalio se na činjenici da je Italija uvijek podržavala naš EU put.

– Kandidatski status za BiH bio bi veliki podstrek za novu vlast da krenemo u neophodne reforme, te da što prije dođemo u situaciju da otvorimo pregovaračke klastere za članstvo. Kandidatski status će biti od ogromne koristi za građane, za ekonomiju i za investicije – rekao je Zvizdić tokom susreta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vezane vijesti

TUZLA