31 C
Tuzla
19.07.2024.

Evropski lideri ove sedmice ponovo razgovaraju o imenovanjima na najviše pozicije u EU

Na ovosedmičnom samitu (27. i 28. juna) evropski lideri će ponovo razgovarati o imenovanjima na čelne pozicijame u Evropskoj uniji, sa ciljem da se pronađe brzo rješenje u svjetlu sve veće neizvjesnosti u pogledu političke budućnosti Francuske, druge po veličini privrede eurozone.

Međutim, ovoga puta će biti potrebna jednoglasnost za postizanje dogovora o Strateškoj agendi, koja uključuje ključne prioritete politike za sljedeći petogodišnji mandat.

Euractiv izvještava da je glavna pritužba koju su čelnici EU iznijeli na prošlosedmičnoj neformalnoj večeri bila to što su se nadali da će prvo razgovarati o prioritetima za sljedeći mandat, a zatim odlučiti o najboljim kandidatima za posao na osnovu onoga što mogu iznijeti na stol.

– Mogli bismo doći u situaciju da se obje rasprave – i ona o najvišim poslovima u EU i ona o agendi – vode paralelno i ne možemo pokrenuti jednu bez druge – kazala je jedna osoba upoznata sa pripremama za samit.

Kada je riječ o imenima, čini se da isti paket ostaje na stolu za ovosedmične razgovore: Ursula von der Leyen za predsjedavanje Evropskom komisijom, bivši portugalski premijer António Costa za predsjednika Evropskog vijeća i premijerka Estonije Kaja Kallas za najviše diplomatsko mjesto u bloku.

U međuvremenu, paralelno se nastavljaju razgovori o formiranju sljedećeg parlamenta EU.
Nova parlamentarna grupa krajnje desnice, navodno pod nazivom “Suverenisti”, formira se u Evropskom parlamentu, koju predvodi njemački AfD.

Štoviše, dok se proevropska većina između EPP-a desnog centra, EU socijalista (S&D) i liberalnog Renewa čini vjerovatnom, Antonio Tajani iz Forza Italije pozvao je EPP da se udruži s tvrdo desničarskim ECR-om, a ne sa Zelenima i proširi ovu većinu.

Vezane vijesti

TUZLA