7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Izlaz iz ekonomske krize sve vidljiviji

Uprkos neizvjesnosti zbog pandemije koronavirusa, Međunarodni monetarni fond u najnovijem izvještaju predviđa da će BDP u BiH u ovoj godini rasti po stopi od 3,5 posto, dok će svjetska privreda rasti po stopi od šest posto, što je za 0,5 posto više nego što su prognozirali u januaru.

“Čak i uz veliku nesigurnost u pogledu globalne pandemije, izlaz iz ove zdravstvene i ekonomske krize je sve vidljiviji”, navedeno je, između ostalog, u posljednjem izvještaju MMF-a.

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini ističu da su prognoze MMF-a, kada je riječ o svjetskoj privredi, realne jer, po svemu sudeći, efekti vakcinacije u SAD i Kini kao najjačim svjetskim ekonomijama daju rezultate. Ipak u slučaju BiH naglašavaju da će oporavak pa i rast od 3,5 posto zavisiti isključivo od stanja u Evropskoj uniji, gdje se situacija sa virusom korona ne smiruje.

“Realnost ovih procjena pokazaće vrijeme, ali se baziraju na opipljivim rezultatima i realno izvodivim mjerama. Za BiH ovo ništa ne mora da znači, jer na strani eksterne tražnje, razvoj naše ekonomije zavisi od dešavanja u Evropskoj uniji”, rekao je Saša Stevanović, ekonomista.

On ističe da je zdravstveno gledano Evropa zakazala i dovoljno je pogledati samo proces vakcinacije, koji se ne odvija u najboljem smjeru, istovremeno naglašavajući da monetarna politika koja je centralizovana nije učinila ništa.

“Fiskalne politike koje su decentralizovane dale su različite efekte i najveći dio resursa otišao je na javne investicije prošle godine. Koliko su produktivne, toliko će i pomoći, a ograničene resurse uvijek je potrebno usmjeriti u mjere koje daju najveće efekte. Iz iskustva Srbije će učiti ekonomski autoriteti Balkana kako se odnosi prema krizi u ekonomskom smislu”, zaključio je Stevanović.

Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF-a, predstavljajući najnoviji izvještaj uoči proljećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, istakla je da je povećanje prognoze globalnog BDP-a zasnovano na fiskalnoj podršci vlada domaćim privredama u okviru odgovora na korona pandemiju.

U tom kontekstu posebno je apostrofirala ogroman, nedavno usvojen paket ekonomskih stimulansa SAD od 1,9 biliona dolara.

Ipak, naglasila je da će predviđeni rast i dalje zavisiti od razvoja pandemije i uspjeha vakcinacije, naglašavajući da ogroman broj ljudi i dalje nije vakcinisan te da se okončanjem moratorijuma na otplatu kredita očekuje nagli skok nelikvidnosti preduzeća širom svijeta te da će se privrede suočiti s teškoćama kada vlade prestanu s pružanjem finansijske pomoći. Prema procjeni MMF-a, u ovoj godini može se očekivati i povećanje cijena nafte, i to za 41,7 posto.

Vezane vijesti

TUZLA