10.5 C
Tuzla
04.03.2024.

Kako kućnim ljubimcima olakšati ljetne dane?

U vrijeme kada spas od visokih temperatura pronalazimo na kupalištima ili uz rashladne uređaje, nužno je da i svoje kućne ljubimce zaštitimo od toplotnih valova. Veterinari ističu da, baš kao što ljudi trebaju izbjegavati izlaske tokom dana, ni životinje ne bismo trebali izlagati suncu.

Kada se već rade neke prevencije da se ne bi dogodio  toplotni udar, onda treba pse i mačke, iako se mačke najčešće same sklone u hlad, izvoditi rano ujutro ili kasno naveče u šetnju, navodi Izet Kulenović, doktor veterine.

Upravo ovih savjeta pridržava se Ado Karišik, koji se trudi u potpunosti zaštititi svog mezimca. Važna mu je, ističe, tekućina stoga njegov pas dnevno popije i do 20 litara vode.

Ja vidim, pošto je on 24 sata sa mnom, kada je u autu, kada je neklimatiziran prostor, teško podnosi toplotu. Ja nastojim da ga izolujem od toplote, da je u klimatiziranom prostoru,kada je vrijeme za šetnju, izvedem ga jako kasno i ujutro ranije, tvrdi Karišik.

Toplotni udar i iscrpljenost su opasne prijetnje za bilo kog ljubimca. Toplotna iscrpljenost je rana faza pregrijavanja. Neki od simptoma toplotne iscrpljenosti su: dijareja, mučnina i povraćanje, brzo disanje, crvenjenje kože unutar ušiju. Ukoliko se uoče ovi simptomi  potrebno je odmah reagovati i smanjiti temperaturu tijela životinje i tako spriječiti smrtonosni toplotni udar. Ovo su još neke od preporuka struke.

Prva stvar ne izvoditi napolje, druga stvar ne trebaju biti na vrelom asfaltu, napuniti posudice sa nekom poslasticom za pse, preliti vodom zamrznuti napraviti im sladoled, ne ostavljati u autu da se ne bi pregrijavali, poručuje dr. Kulenović.

Rak kože je najčešći oblik raka kod pasa i drugi najčešći kod mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, i kućnim ljubimcima je potrebno nanijeti zaštitu od sunca svakih 3 do 4 sata na mjesta koja su najmanje pokrivena dlakom. Odgovoran vlasnik treba svom ljubimcu pružiti maksimalnu zaštitu, a zauzvrat će sigurno dobiti neizmjernu ljubav i pažnju.

Vezane vijesti

TUZLA